Čo bude stáť na mieste bývalého Kriváňa?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na trojuholníkovom pozemku, ktorého strany ohraničuje Štefánikova ulica, Križkova ulica a budova Slovenskej akadémie vied, možno už čoskoro vyrastie nová stavba - polyfunkčná budova s názvom Dax.

Pomenovanie Dax pochádza z histórie tohto miesta, presnejšie, je odvodené od priezviska hoteliera Josefa Daxa, ktorý kedysi vlastnil hotel stojaci práve na tejto parcele. Hotel sa oficiálne nazýval Zur Staatsbahn (Pri železnici), ale všetci ho volali Dax. Po druhej svetovej vojne ho znárodnili a premenovali na Kriváň. Okolo roku 1975 hotel zbúrali a odvtedy je pozemok prázdny.

Parcela už dva roky patrí akciovej spoločnosti Metropolitan, ktorá je súčasťou holdingu 1. garantovaná. Ako uviedol Horst Kumor, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ firmy Metropolitan, spoločnosť uvažuje o výstavbe polyfunkčnej budovy na tomto pozemku, prípadnú výstavbu na tomto pozemku s rozlohou 733 štvorcových metrov však limitujú zložité svetlotechnické podmienky, kvôli ktorým sa projekt musel niekoľkokrát prerábať.

Jedinou možnosťou, ako zabrániť, aby nový objekt netienil byty v okolitých domoch, je postaviť ho stupňovitý, pričom jednotlivé poschodia by postupne ustupovali a vytvárali by tvar pripomínajúci akési schody. Popri tomto atypickom tvare by sa zamýšľaný objekt vyznačoval aj ďalšou architektonickou zvláštnosťou: projekt totiž ráta s tým, že súčasný výjazd z Križkovej na Štefánikovu ulicu by zostal zachovaný, takže priamo popod budovu by prechádzali autá.

„Myslím si, že je dôležité architektonicky dopovedať toto významné miesto nástupu do centra Bratislavy moderným spôsobom tak, aby svojimi funkciami slúžilo obyvateľom mesta,“ uviedol autor projektu Andrej Alexy. „Keďže tu budú parkovacie plochy, obchodné a kancelárske priestory i byty, budova bude mať významný mestotvorný prínos nielen v rámci Štefánikovej ulice, ale aj v rámci širšieho okolia.“

Podľa H. Kumora sa v súčasnosti ešte len pripravujú podklady na územné rozhodnutie, takže je predčasné hovoriť o tom, kedy by sa tento atypický objekt mal začať stavať - teoreticky by to však mohlo byť v budúcom roku.

(lau)

Atypický šikmo zrezaný tvar navrhovanej budovy si vynucujú prísne svetlotechnické predpisy - objekt nesmie tieniť byty v okolitých domoch. Ďalšou zvláštnosťou bude, že priamo cez budovu budú prechádzať vozidlá - výjazd z Križkovej na Štefánikovu ulicu totiž ostane zachovaný.
VIZUALIZÁCIA- ANDREA KLIMKOVÁ, BRANISLAV PILIŠ

Páčil sa vám článok?