Pokoj v zóne Pribinova je len zdanlivý

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď navonok nič nenasvedčuje tomu, že by sa na Pribinovej ulici a v jej okolí, teda v zóne Pribinova, pripravovala rozsiahla výstavba, opak je pravdou. Prípravy v skutočnosti bežia na plné obrátky.

Mestské zastupiteľstvo nedávno schválilo zámer budúcej výmeny pozemkov medzi spoločnosťou Real Spektrum Dunaj a hlavným mestom, ak potreba takejto výmeny vyplynie z konkrétneho urbanistického riešenia zóny Pribinova.

„Predpokladá sa, že dôjde k určitému posunu medzi pozemkami určenými na investičnú činnosť a pozemkami určenými na verejné priestranstvá a verejné komunikácie,“ uviedol vedúci magistrátneho oddelenia správy nehnuteľného majetku Juraj Kočan. „Výmena sa predpokladá len v prípade, že by si ju konkrétne urbanistické riešenie vyžadovalo.“

Zo zámeru vyplýva, že ak by k výmene pozemkov došlo, pozemky, ktoré sú podľa platnej územno-plánovacej dokumentácie určené na vybudovanie verejných investícií, ale konkrétnym urbanistickým riešením zóny Pribinova budú určené na zastavanie, prevedie hlavné mesto na spoločnosť Real Spektrum Dunaj. Naopak, pozemky určené podľa platnej dokumentácie na zastavanie, ktoré však budú konkrétnym urbanistickým riešením zóny určené na vybudovanie verejných investícií, prevedie Real Spektrum Dunaj na hlavné mesto. Výmery a hodnota vzájomne zamieňaných pozemkov by pritom museli byť rovnaké.

„Budúci investor vyrovnáva pozemky aj s ostatnými vlastníkmi a zároveň si zabezpečuje podklady na vypracovanie definitívnych projektov,“ objasnil J. Kočan aktuálne dianie okolo zóny Pribinova. Pripomeňme, že spoločnosť Real Spektrum Dunaj na Slovensku zastupuje írsku developperskú skupinu Ballymore Properties. Mesto v máji schválilo predaj pozemkov v zóne Pribinova tejto skupine za 555 miliónov korún. V zóne Pribinova sa má realizovať rozsiahla výstavba a v budúcnosti tu má vyrásť nové mestské centrum.

Výstavba má nadväzovať na už existujúce stavby (ministerstvo vnútra, nové Slovenské národné divadlo, výšková budova Presscentra, ústredie Slovenskej poisťovne). V zóne majú pribudnúť obchody, pred budovou nového SND v smere k Dunaju má vzniknúť nové námestie vyúsťujúce na osobné prístavisko, na nábreží by mala byť zelená promenáda. V okolí ministerstva vnútra by novopostavené objekty mali mať výšku maximálne osem poschodí, pri Presscentre by mohli byť aj vyššie. Mesto už podpísalo s nádejným investorom aj zmluvu.

(juh)

Páčil sa vám článok?