FOTO: Obavy Račanov sa naplnili - z kancelárskej budovy AB kozmetika má byť ubytovňa

25.9.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Aj keď je na jednej strane pozitívne, že sa podarilo zachrániť osemposchodovú administratívnu budovu AB Kozmetika v Krasňanoch a nepremenila sa na opustenú ruinu, tak sa napokon potvrdilo, že jej využitie nebude v súlade s územným plánom. Mali v nej byť kancelárie, ale zriadili v nej ubytovňu. Čo s tým môže račianska samospráva urobiť?

Už keď na rekonštruovanej budove začali stavať balkóny, tak viacero obyvateľov Rače nadobudlo podozrenie, že až taký prepych by kancelárie nepotrebovali a vyslovili v internetových diskusiách presvedčenie, že objekt chce developer využívať v budúcnosti na bývanie. Starosta Rače Michal Drotován k vznikajúcemu problému napísal: "Na jeseň 2018 mal stavebník tieto práce úradom povolené ako rekonštrukčné práce na ohlášku - vec, ktorú som zdedil. Majiteľ budovy bol viackrát informovaný, že objekt sú kancelárie a bodka. Na tie balkóny tam bolo vydané stavebné povolenie v lete 2018. Účel budovy však majú byť kancelárie a majiteľ bol jasne informovaný, že to tak aj v skutočnosti bude."  

Napokon to však dopadlo tak, že po dokončení rekonštrukcie začala spoločnosť Abcamp ponúkať bývalé kancelárske bunky prerobené na izby určené na prenájom pre mladých. Aj zo zverejnených fotografií je zrejmé, že ide o ubytovacie priestory a nie administratívne. 

Zdroj: FB Abcamp

Račiansky starosta Michal Drotován na FB stránku Priatelia Rače napísal: "​Je to skolaudované ako kancelárie. Majú žiadosť o zmenu územného plánu, aj keď komisia aj rada sa k tomu vyjadrila negatívne. V utorok sa tým budeme zaoberať miestnom zastupiteľstve."

Zdroj: FB Abcamp

V ponuke je niekoľko izieb, teda presnejšie povedané jednoizbových bytov, ktorých ceny sú odstupňované podľa veľkosti dispozičnej plochy. Za 17 m2 by ste zaplatili ​430 €, za 28 m2 sumu 560 €, za 34 m2 čiastku 580 € a za 37 m2 mesačne 630 € s tým, že sú v tom započítané energie, internet, TV, recepcia, lobby, pingpong a podobné voľnočasové vymoženosti zrekonštruovanej budovy.

Tá ponúka svojim budúcim obyvateľom celkom pekný výhľad na okolie:

Zdroj: FB Abcamp

​Otázne však zostáva či sa sem budú môcť nejakí ľudia nasťahovať, v prípade, že kompetentné úrady odmietnu budovu v takejto podobe skolaudovať. "Pred dvoma týždňami sme na Stavebnej komisii riešili žiadosť súčasného majiteľa o zmenu územného plánu pre túto oblasť, aby tam mohlo byť bývanie. Nikto z komisie takú zmenu nepodporuje. Budeme sa k tomu oficiálne ešte vyjadrovať na budúci týždeň na zastupiteľstve. Každopádne, sám majiteľ na komisii povedal, že za súčasného stavu tam plánuje co-workingový priestor. Pracovať sa tam môže, bývať nie. Určite nie legálne," napísal do diskusie račiansky poslanec Rado Tiňo. 

Olej do ohňa však prilial bývalý starosta Rače Peter Pilinský, ktorý zverejnil tento názor: "Ja verím, že bojovník proti apartmánom im to zatrhne. Pred pár rokmi bol hore na Peknej ceste postavený “penzión” a ako penzión to bolo aj skolaudované. Pán Drotován ma vtedy so svojimi FB priateľmi rozniesli pod čiernu zem, aký podvod som údajne “kamufloval”. Žiadne argumenty o “deravej legislatíve” nepomáhali, bol som skratka “gauner”. Som zvedavý ako táto ďalšia Drotovánova kauza dopadne. Hold je rozdiel byť “aktivista” a tvrdiť, že všetko sa dá a iné je byť starostom a držať sa striktne legislatívy." 

Zdroj: FB Abcamp

​(ars)

Páčil sa vám článok?