Budova NBS má 111 metrov a 33 poschodí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Novostavba Národnej banky Slovenska na rohu Mýtnej a Starohororskej ulice je pred kolaudáciou. Za štyri roky tak bola bolapostavená najvyššia budova, ktorá má 111 metrov, 33 nadzemných a 3 podzemné podlažia.

Celkové náklady na výstavbu nového sídla NBS dosiahnu vyše 3 miliardy korún. Výstavba bola financovaná z rozpočtu NBS.

Termín dokončenia stavby sa viackrát menil. Pôvodne mala byť dokončená v roku 1999, napokon sa to podarilo s ročným sklzom. Tento rok bolo plánované, že stavebné práce budú ukončené k 3. októbru, vinou dodávateľov sa na stavbe pracuje aj v týchto dňoch. Očakáva sa, že ukončenie všetkých stavebných prác je otázkou najbližších dní, veď nižšia časť nového sídla centrálne banky je už hotová a čaká ju len kolaudácia.

Nová budova NBS je vo viacerých smeroch unikátna. Na rozdiel od iných mrakodrapov má dvojitý sklenený plášť, ktorý nielen šetrí energiu, ale umožní aj na 32. poschodí otvoriť okno. Ide o tzv. klima zónu, ktorej zásluhou bude dochádzať k lepšiemu vyrovnávaniu vnútornej a vonkajšej teploty. Tým sa nielen znižujú prevádzkové náklady, ale zlepšuje sa aj praconé prostredie. Budova bude mať aj vlastnú výrobňu elektrickej energie a tepla. Prvé pracoviská centrálnej banky sa začnú do objektu sťahovať do konca tohto roka, sťahovanie sa však skončí až na začiatkom budúceho roka.

Národná banka Slovenska okrem doterajšieho sídla na Štúrovej ulici má svoje pracoviská v takmer desiatich ďalších budovách po celej Bratislave. Po postavení nového sídla sa v jednej budove ocitnú všetky pracoviská NBS okrem jedinej prevádzky na Cukrovej ulici.

Na stavbe prvého skutočného mrakodrapu v Bratislave sa podieľali prevažne domáce firmy. Hlavnými dodávateľmi bolo konzorcium, ktoré vytvorili tri najväčšie stavebné firmy na Slovensku - Hydrostav Bratislava, Váhostav Žilina a Zipp Bratislava. Nultá etapa výstavby - hĺbenie základnej jamy a prekládka inžinierskych sietí sa začala v novembri 1996. To znamená, že výstavba trvala 4 roky.

Novostavba NBS sa stane najvyšším objektom v Bratislave. Ďalšie mrakodrapy porovnateľné s budovou NBS by mali byť postavené na Pribinovej ulici. Pôjde o projekt, ktorý pripravuje mesto Bratislava. Investormi však budú pravdepodobne komerčné firmy.

(brn)

Novostavba NBS sa stáva novou dominantou Bratislavy.
FOTO -Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?