Ľudia zo Slavína sú proti stavbe vysielača

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

S veľkým ohlasom verejnosti sa stretla petícia občianskej iniciatívy Kalvária - Slavín proti lokalizácii novej vysielacej veže plánovanej na Murmanskej výšine pri Ulici francúzskych partizánov, tesne pri pamätníku Štyroch levov.

Petíciou sa obracajú občania na kompetentnú štátnu správu i samosprávu, aby nepovolili výstavbu tridsaťmetrového vysielacieho objektu jednak preto, že by porušil siluetu mesta v citlivom území, ale najmä z hygienických dôvodov - pre elektromagnetické žiarenie. Najbližšie domy okolitej zástavby sú desať metrov od plánovanej vysielačky.

V čase, keď ide o zlikvidovanie staršieho, neďaleko už stojaceho a vysielajúceho vysielača Rádia FM, objavil sa nový záujemca s novým vysielačom - Rádio Expres. Keďže sa územné konanie nateraz zastavilo, nový záujemca sa vynašiel tak, že začal vysielanie zo starého stožiara spolu s FM rádiom.

Občania protestujú proti tomu, aby také výkonné zdroje elektromagnetického žiarenia boli situované v obývanej časti mesta. Jestvujúce normy predpisujú mimoriadne nízke povolené hladiny žiarenia práve v kmitočtoch týchto rádií. Prechodom na normy EÚ sa táto hranica ešte zníži. Iste to čosi hovorí o nebezpečnosti tohto žiarenia.

Petíciu podpísalo za tri týždne 996 občanov. Možno ju ešte podpísať do 4. septembra buď v Horárni Horský park alebo v obchode s potravinami Dada na Mudroňovej ulici.

(hp)

Páčil sa vám článok?