Pri novom SND vyrastie centrálne námestie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom roku 2001 by malo mesto vyhlásiť verejnú architektonickú súťaž na riešenie uličných priestorov, námestí a nábreží v zóne Pribinova, kde sa ráta so vznikom nového moderného obchodno-spoločenského centra Bratislavy.

Ako uviedol Pavel Paňák z architektonickej kancelárie BKPŠ, žiadne európske mesto na Dunaji nemá také atraktívne miesto ako Bratislava (pritom plocha tohto územia je 36,8 hektára!). Preto je potrebné túto oblasť architektonicky riešiť veľmi citlivo. Pri návrhoch architekti dbajú najmä na tesné väzby zóny na existujúcu zástavbu celomestského centra.

Navrhovanú zástavbu by mali tvoriť mestské polyfunkčné bloky, pričom výškové budovy by sa mali byť sústrediť na východnom okraji vo väzbe na existujúci výškový objekt Presscentra. V tejto lokalite by malo vyrásť niekoľko ďalších bratislavských „mrakodrapov”. Koľko ich bude a akých, to bude závisieť od investorov a ich projektov.

Nové centrálne námestie by malo vzniknúť v okolí novej budovy Slovenského národného divadla. V tejto lokalite sa predpokladá aj jediná väčšia plocha zelene, pretože v ostatných častiach zóny Pribinova sa so zelenou parkovou úpravou neráta. Ráta sa však so stromoradiami lemujúcimi ulice, bulváry a námestia. Budovy, nachádzajúce sa na tomto území v súčasnosti, budú súčasťou aj novovybudovanej zóny. Parkovanie by malo byť v podzemí, na komunikáciách bude minimum parkovacích miest.

Funkčnou náplňou navrhovaného územia sú okrem kultúrnych zariadení (SND, kiná, kluby) prenajímateľné administratívne budovy, budovy peňažných ústavov, zahraničných firiem, byty a polyfunkčné objekty s obchodmi i stravovaním a hotelové zariadenia najvyššej kvality. Cez západnú časť územia by mala viesť trasa B metra so stanicou Dunaj. Z hľadiska technickej infraštruktúry zrejme najväčším problémom bude uloženie inžinierskych sietí, nábrežná promenáda, protipovodňová ochrana územia a prepojenie kanalizačného zberača, ktorý je v súčasnosti rozostavaný.

(ver)

Takto by malo vyzerať dunajské nábrežie v zóne Pribinova ulica medzi Starým mostom a plánovaným mostom Košická. Po vzore amerických veľkomiest by tu mal vyrásť aj skutočný mrakodrap.
Vizualizácia -  BKPŠ

Páčil sa vám článok?