Spor obyvateľov o Napoleonský vŕšok odložili

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Odbor životného prostredia Okresného úradu Bratislava I dočasne pozastavil stavebné konanie k investičnému zámeru výstavby polyfunkčného domu na Radvanskej ulici v lokalite známej tiež ako „Napoleonský vŕšok“.

„Napoleonský vŕšok“ je lokálna vyvýšenina na hrebeni Malých Karpát v ohybe Radvanskej ulice. Podľa ústnej tradície toto miesto navštívil v dobe po vyhratej bitke pri Slavkove Napoleon Bonaparte. Vyvýšeninu postupne zarovnali, vyasfaltovali a obsadili UNIMO bunkami. V okolí sa v niekoľkých časových vlnách rozbehla výstavba rodinných domov.

Na zastavanie bol už dávnejšie odsúdený aj „Napoleonský vŕšok“. Nie však rodinnými domami, ale občianskou vybavenosťou. Aspoň taká bola predstava mesta, ktorá sa stala záväznou schválením územného plánu v osemdesiatych rokoch. Potvrdili ju aj poslanci mesta pri aktualizácii z roku 1993. Funkcia občianskej vybavenosti nebola presnejšie špecifikovaná.

V územnom pláne nie je definovaná ani jej výška, ani miera zastavanosti parcely. Uvažovalo sa tu s výstavbou observatória, alebo s výstavbou penziónu s vyhliadkovou reštauráciou. Po likvidácii niekoľkých prevádzok v okolí Červeného kríža sa uvažovalo aj s nahradením zaniknutých obchodov a služieb práve v lokalite na Radvanskej ulici.

Keďže mesto nemalo finančné prostriedky na realizáciu žiadneho z uvedených zámerov, pozemky na Radvanskej ulici v decembri 1997 predala záujemcovi, ktorý tam chce postaviť polyfunkčný dom so vstavanými obchodmi a vybavenosťou, podzemnými parkoviskami a bytmi. K projektu s touto náplňou vydala mestská časť Staré Mesto súhlasné záväzné stanovisko v roku 1998. Hlavné mesto po doplnení a úpravách projektovej dokumentácie v minulom roku tiež vydalo súhlasné záväzné stanovisko.

V súčasnosti prebieha pripomienkové konanie k urbanistickej štúdii Mudroňova ulica - Juhozápad, ktorá v území „Napoleonského vŕšku“ navrhuje tri alternatívy riešenia. Združenie občanov Fialkového údolia sa v rámci pripomienkového konania usiluje dosiahnuť, aby mestská časť a hlavné mesto schválilo dokument, ktorým vlastníkovi pozemku znemožní jeho využitie na účel, za ktorým ho od mesta pred vyše dvomi rokmi kupoval.

Zdá sa, že stret záujmov obyvateľov tejto štvrte, ktorí chcú mať park na súkromnom pozemku a snahou majiteľa pozemku realizovať zámer, ktorý mu už raz mesto odsúhlasilo, sa vyrieši až na jeseň počas prerokovávania urbanistickej štúdie v miestnom zastupiteľstve. Vtedy sa budú poslanci musieť prikloniť k jednému z troch navrhovaných variantov.

(miv)

Páčil sa vám článok?