Súčasťou domu budú aj podzemné garáže

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste bývalej zberne surovín blízko Malého trhu na Dunajskej ulici vyrastá nový polyfunkčný dom. S jeho výstavbou začala spoločnosť J&T Global v lete 1999 a dokončená bude v októbri tohto roku.

Nová administratívna budova by mala vhodne zaplniť prázdnu preluku v tejto časti Dunajskej ulice a posilniť aktivity mestského centra aj na mieste, ktoré nie je tradičným centrom.

Urbanistické riešenie budovy rešpektuje dopravné vzťahy a pešie trasy s optimálnym využitím a zhodnotením pozemku, na ktorom stojí. Objekt má tri suterénne a päť nadzemných podlaží. Štvrté poschodie je v nižšej časti riešené ako podkrovie, pričom v časti budovy je aj piate podlažie. Hlavný vstup do budovy je z Dunajskej ulice, ktorý bude slúžiť zamestnancom a klientom. Zvlášť je riešený vchod do podzemných podlaží, kde je umiestnené parkovanie a technické vybavenie. V podzemnej garáži je 66 parkovacích miest pre zamestnancov firiem so sídlom v budove a ich klientov.

Prízemie tvorí hlavný vstup do administratívnej časti so vstupnou halou, schodiskom, výťahom a recepciou. Podstatnú časť prízemia bude tvoriť banková expozitúra s vlastným vstupom. Na 1. až 3. poschodí objektu budú administratívne priestory s nadštandardným vybavením. Priestory bude možné rozdeliť sadrokartónovými priečkami podľa požiadaviek nájomníkov. K nadštandardu patrí aj klimatizácia, dutinová podlaha, v ktorej je vedená štrukturovaná kabeláž, elektrina, telefón.

Výhodou tohto systému je vyvedenie prípojok v ktorejkoľvek časti kancelárskych priestorov. Na každom podlaží sú umiestnené hygienické zariadenia, čajová kuchynka, archív a rokovacie priestory. Štvrté poschodie je v nižšej časti domu riešené ako podkrovný priestor a v časti ako klasická administratíva. Na piatom poschodí, ktoré je pre svetlotechnické požiadavky len nad časťou pôdorysu, budú bytové priestory.

Architektonické riešenie polyfunkčného domu vychádza z princípu harmónie a kontrastu. Dominantnou časťou je priečelie zo strany Dunajskej ulice s preskleným rizalitom. V interiéri zas dominuje presklené priečelie hlavného vstupu s halou a reprezentatívnym schodiskom. Nová administratívna budova po dokončení zaplní aj posledné prázdne miesto na tejto strane Dunajskej ulice a stane sa dôstojným administratívnym centrom v tejto časti Starého Mesta.

(mil)

Dominantou polyfunkčného objektu na Dunajskej ulici bude presklený rizalit.
VIZUALIZÁCIA - edu atelier

Páčil sa vám článok?