Na Radlinského stavajú polyfunkčný dom

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Radlinského ulici oproti Slovenskej technickej univerzite, v susedstve budovy mestského požiarneho zboru vyrastá na mieste staršieho domu nová polyfunkčná budova. S jej výstavbou začala spoločnosť J&T Global v lete minulého roku a dokončenie je naplánované na október roku 2000.

Na pozemku, kde vyrastá nový polyfunkčný objekt, stál trojpodlažný dom, ktorý bolo treba kvôli zlému technickému stavu asanovať. Namiesto neho tu bude stáť nová administratívna budova, ktorej časť bude kópiou pôvodného domu aj so zachovaním klenbových priestorov v druhom suteréne, ktoré bude zrekonštruované. Dom bude prístupný z komunikácie z Radlinského. V rámci novej architektonickej koncepcie bude z ulice aj vjazd do dvora, kde budú situované parkovacie miesta. Ďalšie miesta na parkovanie budú pred objektom.

Riešenie objektu je jednoduché, prehľadné a variabilné. Budova bude mať kompaktné komunikačné jadro s výťahom, schodiskom a krátkymi pavlačami v hale. Nový dom je oproti pôvodnému zvýšený o jedno podlažie a viaže sa na susedný objekt Fakultnej nemocnice, pričom rešpektuje jeho výšku aj sklon strechy. V dvorovej časti je prístavba situovaná do centra dvora. S uličným krídlom je neoddeliteľne spojená z hľadiska interiéru aj prevádzky. Obe časti administratívneho objektu majú spoločný výťah aj schodisko situované v dvorovom krídle. Výťah aj schodisko sú súčasťou interiérového átria spájajúceho 1. suterén až po 4. poschodie, ktoré na streche uzatvára svetlík plniaci funkciu jeho osvetlenia.

Polyfunkčný objekt je určený na administratívne využitie s nadštandardným vybavením kancelárií a obchodných priestorov. Tie budú situované v parteri a určené skôr pre cestovné kancelárie alebo prevádzky s menším počtom zákazníkov. V druhom suteréne je navrhnutý priestor, vhodný na prezentácie, prednášky, rokovania prípadne relax.

Pri projektovaní objektu sa dôraz kládol aj na fasádu objektu, ktorá je originálna a atraktívna. Keďže fasády susedných objektov sú plasticky modelované, výsledkom riešenia je plastická predsadená časť fasády v kombinácii s obnovenou časťou pôvodného priečelia.

(mer)

Vedľa budovy mestského požiarneho zboru na Radlinského vyrastá nový polyfunkčný dom.
VIZUALIZÁCIA - J&T Global

Páčil sa vám článok?