Myšlienka zastrešenia Mlynskej doliny

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Myšlienkou zastrešenia diaľnice Mlynskej doline a vyústenia tunela pod Sitinami sa zaoberali aj študentky Vysokej školy výtvarných umení spoločne s ateliérom profesora Rastislava Janáka.

Idea Revitalizácie Mlynskej doliny prináša nielen zastrešenie komunikácie, ale na streche diaľnice aj vybudovanie mestského zábavno-vzdelávacieho parku, ktorý by bol napojený na Zoologickú záhradu.

„Základnou ideou bolo sprístupniť územie pre peších, a to prepojením oboch strán doliny a zároveň vytvoriť chýbajúce biokoridory. Jestvujúcu komunikáciu sme prekryli novou vrstvou pre peších. Tým sa eliminuje hluk a exhaláty a vytvorí sa plocha pre park a prepojenie doliny,“ hovoria autorky idey Andrea Jakubcová a Ľubica Prudilová. Na konci doliny pri Patrónke situovali bývanie, ktoré pozostáva z dvoch nízkych terasových blokov s prístupom a garážami zo strany zoo.

Hlavnou myšlienkou, z ktorej vychádza park, je prítomnosť viacerých tokov a prúdov v tejto lokalite. Pôvodný je tu vodný tok Vydrica, ktorý je však potlačený dopravným tokom. Idea revitalizácie sa ho snaží prekryť prirodzeným prúdením človeka a živočíchov. Hlavné centrum parku sa nachádza pri poslednom prirodzenom meandri Vydrice a zároveň pri hlavnom prístupovom chodníku od Drotárskej cesty a amfiteátra. Odtiaľ sa lúčovito rozbiehajú všetky hlavné trasy.

Interiér parku tvorí pavilón, ktorý kopíruje vrstevnicu na úpätí východného svahu. V smere od Slávičieho údolia má pavilón tri funkcie: vzdelávaciu (rôzne kurzy a krúžky), expozičnú (pre výstavy prezentujúce problematiku vody, mlynov, bratislavských zaujímavostí) a zábavnú (rôzne atrakcie, ako napr. strašidelný park či labyrint). Park pokračuje tichou zónou nad pavilónom a smerom do zoo a Stuhovej doliny. Je to množstvo prepojení, lávok a mostíkov.

(brn)

Páčil sa vám článok?