Novú budovu SND dokončia do troch rokov

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Novostavba Slovenského národného divadla by mala byť dokončená v roku 2002. Na jej dostavbu v nasledujúcich troch rokoch je zo štátneho rozpočtu vyčlenených 1,7 miliardy korún, čo predstavuje najlacnejšiu verziu.

Ako uviedol minister kultúry Milan Kňažko, k tejto sume je potrebné ešte pripočítať nárast cien a inflačný koeficient, preto je ekonomicky najlacnejšie dostavať divadlo čo najrýchlejšie.

Tohtoročný štátny rozpočet ráta s príspevkom vo výške 150 miliónov korún. Chýbajúcich 250 miliónov by mala priniesť privatizácia a príjmy z lotérie. Finančná zbierka na dostavbu nového národného divadla nie je zatiaľ uzavretá, ale určite nepokryje investičné náklady. Podľa M. Kňažka má však veľký psychologický význam. Uvažuje sa aj o iniciatívach podnikateľov, ktorí sa chcú ako sponzori podieľať na dostavbe divadla. Pre účelnejšie využitie budovy sa ráta s prenájmom časti priestorov podnikateľom, čo by znížilo finančnú náročnosť ročnej prevádzky objektu.

Novostavba SND bude polyfunkčnou budovou, ktorá bude žiť po celý deň. Okrem dvoch divadelných scén tu budú aj čitárne, reštaurácie, parkoviská a chýbať by nemala ani galéria. Nové divadlo zaberá plochu 17 400 štvorcových metrov. Hlavná sála činohry bude mať kapacitu 665 sedadiel a v skúšobni 160 sedadiel. Kapacita opery bude 928 sedadiel. Nové SND v Bratislave M. Kňažko z hľadiska kapacity označil za porovnateľné, dokonca menšie ako divadlo v Salzburgu, Helsinkách alebo iných podobných kultúrnych centrách.

Výstavba novej budovy SND sa začala v roku 1986 s celkovým rozpočtom 900 miliónov korún a jej odovzdanie bolo plánované na rok 1992. V súčasnosti sa náklady, vzhľadom na predlžovanie času stavby, vyšplhali na 3,6 miliardy korún.

Patronát nad dostavbou divadla na veľtrhu CONECO ohlásil prezident Rudolf Schuster, ktorý sa chce raz za štvrť roka stretnúť s ministrom kultúry a dodávateľmi, aby zhodnotili aktuálny stav na stavbe, ako aj objem prostriedkov potrebných na jeho dokončenie.

(brn)

Páčil sa vám článok?