Získali sme ďalšie informácie o výstavbe polyfunkčného domu na Vysokej ulici

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V minulom vydaní sme priniesli informáciu o výstavbe polyfunkčného objektu medzi Vysokou ulicou a Hodžovým námestím. Keďže spoločnosť Breiter & Zvara, s.r.o., nám odmietla dať súhlas na publikovanie vizulizácie tejto budovy, priniesli sme len pohľad na stavenisko, kde medzičasom už betónujú podzemné podlažia.

O to väčšie bolo naše prekvapenie, keď sme v prvom tohtoročnom vydaní mesačníka ARCH objavili nielen vizualizáciu budúceho polyfunkčného objektu, ale aj niektoré pôdorysy tohto projektu.

Keďže spoločnosť Breiter & Zvara, s.r.o., odmieta k výstavbe tohto objektu poskytnúť verejnosti podrobnejšie informácie, sme nútení prinášať tie, ktoré sú nám dostupné. Podľa mesačníka ARCH ide o výstavbu polyfunkčného objektu spoločnosti Vienna Invest, ktorého výstavba má byť ukončená v roku 2002.

„Jednoduché hlavné krídlo, ktoré nadväzuje na objem hotela Forum, doznieva vo vyústení Vysokej ulice nižšou štruktúrovanou hmotou. Do námestia orientovaný trojtrakt má 8 nadzemných podlaží. Apendix Vysokej ulice vymedzuje 5 podlažná hmota. Fasáda domu je transparentná s priznaným skeletom, ktorý v parteri Hodžovho námestia vytvára vysoký rád. Efektná konštrukcia strechy prerastá do výraznej žiletky konzolovito vysunutej do priestoru,“ uvádza s v odbornom mesačníku ARCH.

Autori projektu podľa toho istého zdroja úspešne skĺbili výtvarné prostriedky modernizmu šesťdesiatych rokov, Miesovu predstavu domu ako kosti a kože, s tradičným členením hmoty na podnož, telo a strešné ukončenie. Nepatetické, ale stále reprezentačné hlavné priečelie môže byť primeraným náprotivkom Prezidentského paláca.

Pripomíname, že ide o výstavbu súkromného objektu na súkromnom pozemku. Preto ani zadaniu tohto projektu nepredchádzala rozsiahla verejná súťaž, ako to býva zvykom pri projektoch mestskej samosprávy (napríklad súťaž na polyfunkčný dom oproti na Hodžovom námestí, o ktorej informujeme na 7. strane). Podľa dostupných informácií by v novom polyfunkčnom objekte na Vysokej ulici mala byť z väčšej časti administratíva jednej bankovej inštitúcie.

Slavo Polanský
VIZUALIZÁCIA - prevzaté z ARCH

Páčil sa vám článok?