Mrakodrap je vnímaný rušivo

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podľa informácie z minulého čísla mestská časť Staré Mesto zatiaľ stanovisko k architektonickej štúdii objektu Zlatý jeleň nezaujala. Vysvetlenie nám podala hlavná architektka Starého Mesta Marta Kropiláková.

Potvrdila nám, že architektonická štúdia objektu Zlatý jeleň bola na mestskú časť Staré Mesto doručená ešte v auguste minulého roku. Jej predkladateľov však hneď na začiatku upozornili, že k takýmto závažným priestorovým zmenám sa môže mestská časť seriózne vyjadriť až po dopracovaní urbanistickej štúdie Námestia SNP, ktorá overí stavebno-priestorové okolie námestia aj so všetkými územno-technickými dosahmi.

Ako nám povedala M. Kropiláková, investor proti tomu nenamietal, ba dokonca na okresný úrad ani nepodal žiadosť o zmenu stavby pred dokončením. Investor má platné stavebné povolenie na päťpodlažný objekt. Viac nemá povolené. Podľa informácií M. Kropilákovej stavba nepokročila, zateplené sú akurát bočné múry.

Urbanistická štúdia sa zaoberá aj možnosťami prevýšenia objektov na Námestí SNP. Ako uviedla hlavná architektka, po skúsenostiach s budovou novej Národnej banky Slovenska, kde sa až príliš vyletelo nad okolitú hladinu, takýto objekt v blízkosti historického jadra je vnímaný rušivo. Je to nevhodne umiestnený dom do tohto prostredia.

(mil)

Páčil sa vám článok?