Proti sú aj mestskí pamiatkari

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vyrastie na Námestí SNP nový mrakodrap? Verím a urobím spolu s mojimi kolegami všetko pre to, že nie! Bezpochyby cenná parcela v hornej časti Námestia SNP siahajúca až na Obchodnú ulicu je ekonomicky zaujímavá, ale zároveň je súčasťou zástavby pamiatkovej zóny, chránenej podľa zákona č. 27/1987 Zb. o štátnej pamiatkovej starostlivosti a vyhlášky OÚ Bratislava 1 č. 1/1992 o pamiatkových zónach.

Pre uvedenú parcelu to znamená, že výstavba na nej je regulovaná a hmota novej architektúry vydefinovaná aj z pohľadu ochrany a obnovy územia a jeho kultúrno-historických hodnôt.

Táto regulácia bola vypracovaná pre potreby Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy ešte v roku 1995 s tým, že výšková hladina novej stavby nesmie prevyšovať susedný nárožný objekt kultúrnej pamiatky (Obchodná číslo 2), výraz architektúry musí harmonicky dopĺňať existujúce prostredie pokojných fasád domov hornej fronty námestia a nesmie potláčať dominantu kalvínskeho kostola.

Uverejnenú vizualizáciu mrakodrapu v novinách, ktoré sú Bratislavčanom vari najbližšie, považujem, mierne povedané, za zavádzanie a šokovanie čitateľa zrejme v zmysle filozofie autorov návrhu, založenej na “negácii obvyklého súladu”. Nezavádzajme takúto negáciu aspoň tam, kde máme zachované stopy kultúry a jej pamäť.

Ing. arch. Jana Husárová, Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

Páčil sa vám článok?