Vyrastie na Námestí SNP nový mrakodrap?

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V apríli minulého roku sme priniesli informáciu o výstavbe polyfunkčného domu Zlatý jeleň v hornej časti Námestia SNP. V preluke medzi námestím a Obchodnou ulicou hneď vedľa nedávno zrekonštruovaného domu s bývalou mestskou knižnicou a na mieste, kde už v 17. storočí stál ubytovací hostinec U zlatého jeleňa, mal do konca tohto roku vyrásť nový objekt.

Podľa vtedajších vyjadrení investora spoločnosti ŽP-Invest to mala byť stavba, ktorá kultúrnym spôsobom prepojí atraktívne priestory medzi námestím a Obchodnou ulicou.

Po trištvrte roku od predstavenia projektu v našich novinách a stavebnej nečinnosti sa k nám dostala nová architektonická štúdia domu Zlatý jeleň. V jej sprievodnej správe sa uvádza, že koncept je založený na negácii obvyklého súladu dostavby s hmotou susediacich objektov, najmä z hľadiska výšky, tvaru prestrešenia, rozmiestnenia otvorov a pod. Tento návrh je reakciou na myšlienku objektu Milénia 2000, ktorá sa objavila vo víťaznom návrhu súťaže na revitalizáciu Námestia SNP.

Štúdia, ktorej autormi sú, tak ako pri pôvodnom projekte, architekti Juraj Furdík a Peter Gál hovorí o objekte, ktorý by mal mať 22 nadzemných a tri podzemné podlažia. V podzemí budú miesta na parkovanie, nad zemou zas obchodné, administratívne priestory a byty. Na prvom nadzemnom podlaží sa ráta s veľkým obchodným priestorom a reštauráciou Zlatý jeleň. Na druhom by mali byť taktiež obchody rozmiestnené okolo stredového átria a kancelárie. Zvyšné podlažia sú určené na bývanie. Vrchné 22. podlažie je riešené ako strešná terasa s rekreačným využitím. Mal by tu byť bazén, tenisový kurt alebo miesto na korčuľovanie.

Na staromestskom miestnom úrade nám potvrdili, že novú architektonickú štúdiu im predložili na vyjadrenie ešte minulý rok. Mestská časť Staré Mesto však nijaké stanovisko k nej zatiaľ nezaujala. Napriek našej niekoľkonásobnej snahe sa nám doteraz nepodarilo získať ani vyjadrenie investora.

Milan Šeršík

VIZUALIZÁCIA - ŽP-Invest

Páčil sa vám článok?