Na Dunaji má byť šiesty most pre peších

7.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V priestore medzi Starým mostom a Mostom Apollo by mal v budúcnosti pribudnúť šiesty bratislavský most cez Dunaj, ktorý by mal slúžiť len chodcom, korčuliarom a cyklistom.

Nový most z dielne architektonického ateliéru ReSpect, ktorý bude na ľavej strane vyúsťovať z budúceho centrálneho námestia pred novostavbou Slovenského národného divadla. Ako nám povedal architekt Branislav Kaliský, v strede mosta je navrhnutá promenádna reštaurácia a kaviareň, ktorá by mala tvoriť akúsi ideovú dvojičku reštaurácii UFO situovanej na pylónoch Nového mosta. Štúdia predpokladá, že na moste by mal byť horizontálny výťah slúžiaci (nielen) imobilným ľuďom.

Nový most by mal byť prvým promenádnym mostom v Bratislave. Štúdia predpokladá, že 320 metrov dlhý most bude prepájať dve budúce celomestské centrá, ktoré v nasledujúcich rokoch vyrastú na oboch protiľahlých úsekoch nábrežia Dunaja. „Most by mal tieto nové mestské centrá spojiť tak, aby tvorili kompaktný celok,“ uviedol B. Kaliský.

Na ľavom brehu Dunaja írska developerská skupina Ballymore Properties v septembri už začala s prvou etapou výstavby mestskej štvrte, ktorej súčasťou bude aj obchodné centrum Eurovea.

Podobne sa má zveľadiť aj protiľahlé priestranstvo na petržalskej strane - urbanistická štúdia s názvom Celomestské centrum Bratislava - časť Petržalka predpokladá, že na tomto území vyrastie ďalšia mestská štvrť, v ktorej majú byť aj objekty celomestského i celoštátneho významu. Návrh územného plánu zóny celomestského centra - časť Petržalka, ktorý rieši charakter budúcej výstavby na území medzi Starým mostom a Prístavným mostom, schválili poslanci mestského zastupiteľstva 6. júla tohto roka.

Keďže promenádny most je zatiaľ iba v štádiu spracovanej štúdie, termín začatia jeho výstavby ešte nie je známy. Náklady na jeho výstavbu presiahnu jednu miliardu korún.

Juraj Handzo
VIZUALIZÁCIA - ReSpect

Páčil sa vám článok?