Možná výstavba na Humenskom námestí a Topoľčianskej ulici. Zaujíma mesto názor obyvateľov?

16.2.2020
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Na prvom miestnom zastupiteľstve tohto roka riešili poslanci aj nespokojnosť obyvateľov s možnou výstavbou na Humenskom námestí a Topoľčianskej ulici.

Téma polyfunkčného objektu na Topoľčianskej sa rozoberala už minulý rok, kedy občania na jar spísali petíciu proti výstavbe, v ktorej žiadali hlavné mesto o preskú­manie a zrušenie záväzného stanoviska k tejto investičnej činnosti. Pre objasnenie – záväzné stanovisko slúži pre začatie konania o povolení stavby. Mesto v odpovedi na petíciu reagovalo, že parcela, kde sa má stavať, je rozvojovým územím, navrhovaná stavba nezasahuje do jestvujúcich parkovacích plôch, nie je v tesnom dotyku s jestvujúcou zástavbou, „predmetný zámer nie je v kolízii s riešením stavby električkovej trate“ a „...pri prešetrení petície neboli zistené skutočnosti, na základe ktorých by bolo potrebné zmeniť alebo zrušiť záväzné stanovisko zo dňa 05.10.2018“.

Následne sa v máji minulého roka konalo verejné stretnutie aj s investorom, ktorý sľúbil vybudovať parkovací dom a rozšíriť komunikáciu a začaté územné konanie stiahol. A zástupcovia mesta deklarovali, že sa problému budú venovať. Poslanec Pavel Šesták však aktuálne informoval poslancov, že investor podal začiatkom januára novú žiadosť na vydanie územného rozhodnutia a podklady sú rovnaké ako v predchádzajúcej. Starosta Ján Hrčka sa vyjadril, že investorovi sa s mestom stále nepodarilo vyriešiť vzťahy k pozemkom, ale pracuje na tom. Poslanec Drahan Petrovič za spoločnosť Metro konštatoval, že spoločnosť nedá súhlas na prepojenie stavby s Jantárovou ulicou cez ich pozemky. Petržalskí poslanci napokon prijali uznesenie, v ktorom žiadajú starostu, aby sa obrátil na prokuratúru vzhľadom na preskúmanie záväzného stanoviska, a to či je v súlade s územným plánom.

Možná výstavba na Topoľčianskej:

Zdroj: Google maps

Podobnú situáciu, ako mali pred rokom na Topoľčianskej, majú aktuálne na Humenskom námestí (úvodná foto článku). Investor tam chce postaviť bytovky, takisto má kladné záväzné stanovisko mesta. Obyvatelia sa zahusťovaniu bránia, výstavbu odmietajú, podľa nich nie je v súlade s územným plánom. Preto spolu s petičným výborom predložil poslanec Miroslav Dragun mestskému zastupiteľstvu uznesenie, ktoré odmieta výstavbu bytového domu na Humenského námestí. „Podľa nášho názoru neprináša žiadne skvalitnenie verejného priestoru,“ vyjadril sa. Aj tu sa poslanci zhodli, že by mesto malo znova preskúmať záväzné stanovisko k zámeru a znova prerokovať zámer na oddelení územného plánu mestskej časti spolu s obyvateľmi a s predstaviteľmi mesta.

Vizualizácia výstavby na Topoľčianskej:

Zdroj: PN

Tieto dva príklady ukázali, že je nutná, pokiaľ ide o novú výstavu, lepšia komunikácia mestskej časti s mestom (mestská časť súhlas so zámerom nedala). Inak budú mať obyvatelia pocit, podobne ako tí z Topoľčianskej, že sa s nimi síce diskutuje, ale dohody sa neplnia alebo ako tí z Humenského námestia, že mestu nezáleží na ich životnom prostredí.

(in)

Páčil sa vám článok?