Nájomné byty: Pozreli sme sa bližšie na lokality, ktoré vytypoval magistrát

2.2.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Magistrát vytypoval v hlavnom meste 17 lokalít (5 v Petržalke, 2 v Ružinove, 5 v Rači, 5 v Dúbravke), kde by mohli vyrásť nájomné byty. Návrh zadania Štúdie umiestnenia nájomného bývania na území Bratislavy zverejnil tesne pred Vianocami, ľudia sa k nemu mohli vyjadriť do 31. januára. K mnohým sa však informácia nedostala. Na koho sa ešte obrátiť, ak máte výhrady?

V Petržalke sa nová výstavba týka piatich lokalít – Sosnová, Bratská, Šustekova, Muchovo námestie a Viedenská cesta. Z vyhľadávacej štúdie, ktorá vznikla ešte za predchádzajúceho vedenia, sú prevzaté lokality Sosnová a Bratská. Zvyšné navrhlo nové vedenie. „Šustekova, Muchovo námestie a Viedenská cesta sú vytypované pracovnou skupinou,“ informovala nás námestníčka primátora Lucia Štasselová.
Na objasnenie treba povedať, že urbanistická štúdia ako jeden z územnoplánovacích podkladov rieši čiastkové problémy v území a zjednodušene slúži na to, aby sa zistilo, či stavba v danom území vyhovuje z hľadiska dopravy, prístupu, z hľadiska objemu, teda výšky domov, počtu bytov, parkovacích miest.... Teda, či je možné na istej ploche umiestniť istý dom a prípadne kvôli tomu aj zmeniť územný plán mesta v danej lokalite.

Neodpovedá však na otázku, čo sa vlastne na dané územie hodí. Čo by tam chcela vidieť mestská časť v rámci rozvoja územia... čo by tam uprednostnili obyvatelia...

Ak raz bude štúdia hotová a stane sa podkladom pre zmeny územného plánu, nasleduje zhotovenie projektovej dokumentácie, vydanie územných a stavebných povolení a realizácia stavby. V týchto fázach už bude zbytočné kričať, že ďalší dom pred svojím domom nechceme. A preto je dobré pozrieť sa na umiestnenie zástavby a ak máte výhrady, ozvať sa teraz.

Aby v Petržalke nedopadli ako pred dvoma rokmi, keď  spisovali petíciu proti bytovým domom na Pankúchovej/Haanovej a Mamateyovej/Polereckého, ktoré už mali vytvorené architektonicko-objemové štúdie. Len v roku 2016 sa na tento zámer minulo 27-tisíc eur, v nasledujúcom rozpočte na to vyčlenili ďalších 350 000 eur. Vyhodené peniaze boli aj vaše...

Dom či divadlo?

Predchádzajúce vedenie mesta chcelo stavať náhradné nájomné bývanie najmä kvôli obyvateľom z reštituovaných domov, ktorým musí mesto vyplácať kompenzáciu rozdielu medzi regulovaným a trhovým nájomným a ročne ho to stojí dva milióny eur.

Nové vedenie na čele s primátorom Vallom chce odštartovať masívnu výstavbu nájomných bytov ako takých. Pod týmto pojmom je zahrnuté náhradné nájomné bývanie pre stovky reštituentov, byty pre mladé rodiny, aj pre sociálne prípady či ľudí v núdzi.
Smutnou realitou je, že Bratislava má oproti iným mestám nájomných bytov vo svojom vlastníctve skutočne žalostne málo. Faktom však je aj to, že momentálne je v Petržalke taká atmosféra, že keby ste sa 100 obyvateľov spýtali, či chcú pred svojím domom ďalší dom alebo športovú halu či divadlo, 99 bytový dom odmietne. Aj preto je v tejto situácii nutné s obyvateľmi diskutovať.

Otázna Šustekova

S petržalským a mestským poslancom Milanom Vetrákom sme sa pozreli na jednotlivé lokality. „Viedenská cesta vyzerá z hľadiska zastavanosti bezproblémovo, aj keď som už počul zo strany niektorých poslancov výhrady aj proti tejto lokalite,“ hovorí. „Je na okraji mestskej časti, pri lese...“

Podľa jeho názoru, pokiaľ ide o Bratskú, bude táto lokalita z hľadiska štúdie vyhovujúca. „Lenže nie všade, kde štúdii vyjde výstavba ako vhodná, je vhodná aj z hľadiska vízie rozvoja mestskej časti,“ pokračuje poslanec. „Napríklad na Bratskej v minulosti petržalskí poslanci navrhli, že tam má byť divadlo. Žiadali primátora, aby Ďurovčíkovo divadlo neumiestňoval na „pápežskú“ lúku, ako bol pôvodný návrh, ale práve na pozemok na Bratskej. Tak si poďme sadnúť a povedať, aký má mať tento pozemok účel. To neznamená, že keď je dnes v územnom pláne plocha označená ako stavebná parcela, nemôže dôjsť k zmene a preklasifikácii. A nemusí to byť len divadlo, môže tam byť napríklad aj menšia športová hala.“

Najväčšiu nevôľu môže vyvolať výstavba na Šustekovej (úvodné foto článku). Ide o veľkú plochu zástavby v dnes už husto zastavanej lokalite v blízkosti polikliniky, preto je otázne, ako sa k nej obyvatelia blízkych domov postavia, možno očakávať veľký odpor, a to aj zo strany poslancov.

Kým pozemky na Bratskej, Sosnovej a Šustekovej sú čisto mestské pozemky a tu snaha ohradiť sa voči zámerom mesta zo strany verejnosti môže byť úspešná, pozemky na Viedenskej ceste a Muchovom námestí sú prevažne alebo výlučne na súkromných pozemkoch a mesto v týchto prípadoch bude zrejme len vyjednávať objem nájomných bytov, ktoré by tu v rámci developerskej výstavby mohli pribudnúť. Nevhodnosť výstavby na týchto pozemkoch však môže preukázať urbanistická štúdia (resp. architektonicko-objemová štúdia), čiže výhrady zo strany verejnosti nie sú tiež bezvýznamné.

Sosnova:

Zdroj: Matúš Husár

Oslovte svojho poslanca!

Nielen z hľadiska financií ide o to, aby sa nerobili štúdie na územiach, kde nepanuje zhoda. V Petržalke sme podobnú situáciu zažili pred dvoma rokmi, keď mesto, bez toho, aby komunikovalo s obyvateľmi, že sa chystá stavať, objednalo objemovo- architektonické štúdie na bytové domy na Haanovej a Polereckého. Keď sa o nich obyvatelia dozvedeli, spisovali petíciu a mestskí poslanci napokon projekt zastavili. Je však nutné dodať, že sa to podarilo aj vďaka tomu, že bývalé vedenie nemalo podporu mestského zastupiteľstva. V súčasnosti je to inak, čo môže znamenať aj to, že pokiaľ sa verejnosť neohradí voči nejakej lokalite teraz, tak sa spustí proces, ktorý bude možné len ťažko zastaviť.
Predísť tomu, čo nasledovalo v prípade Haanova, Polereckého, mohlo pripomienkovanie k aktuálnej štúdii. Veľa ľudí ho však pred sviatkami nezaregistrovalo a do 31. januára zareagovať nestihli. Čo bude nasledovať?

„Mesto teraz preštuduje pripomienky, niektoré zrejme zapracuje, ak uzná, že sú natoľko vážne, že bránia výstavbe v danej lokalite, a návrh na štúdiu upraví,“ vysvetľuje poslanec Milan Vetrák. „Potom sa zadáva objednávka na vypracovanie štúdie umiestnenia nájomného bývania.“ Keďže ide o pomerne rozsiahly dokument, bude sa zrejme realizovať v priebehu tohto roka a na budúci sa začne obstarávať a stavať.
Má ešte v tejto fáze zmysel, aby sa obyvateľ ozval? „Poslanci, ktorí považujú niektoré lokality za nevhodné, sú s primátorom dohodnutí, že po skončení pripomienkovania sa v priebehu februára stretnú,“ hovorí iniciátor stretnutia Milan Vetrák. „Minimálne po 31. januári teda určite má zmysel napísať svojmu poslancovi. Zatiaľ mám pocit, že primátor chce komunikovať, zaujíma ho náš názor, chce vedieť, prečo máme výhrady voči istým lokalitám.“

Muchovo námestie:

Zdroj: Matúš Husár

​Otázkou tiež zostáva, či miestny úrad už dával vyjadrenie k vytypovaným lokalitám. (V prípade Haanova, Poloreckého, miestny úrad sám ponúkol tieto dve lokality ako vhodné na výstavbu s tým, že v Ovsišti je nižšia miera zastavanosti, pozn.red.) „Primátor tvrdí, že mu starosta dával súhlas, starosta mi však potvrdil, že súhlas síce dal, ale nie s konkrétnymi lokalitami, ale so zámerom výstavby nájomných bytov aj na území Petržalky,“ reagoval Milan Vetrák.

​(in)


Kto bude stavať?

Mesto sa môže dohodnúť so staviteľom a dať si postaviť dom na kľúč. Má však aj niekoľko mestských podnikov, ktoré sa chystajú robiť developerskú činnosť. Napríklad spoločnosť Metro, KSP a najmä mestom vlastnená Spoločnosť pre rozvoj bývania, ktorá sa mala starať o výstavbu nájomných bytov, a to už od roku 2004. Napriek tomu, že v nej celé roky boli zastúpení vaši poslanci v dozorných aj správnych radách, nepodarilo sa jej postaviť ani jeden nájomný dom. Na svojej webovej stránke majú medzi realizovanými projektmi dve stavby – bytový dom na Humenskom námestí a bytový dom na Osuského, v ktorých všetky byty predali. Tieto domy mali podľa informácie z výročnej správy za rok 2011 vytvoriť zisk pre výstavbu domu s nájomnými bytmi. Tá sa však už nerealizovala a výročná správa z roku 2011 je aj poslednou, ktorú spoločnosť zverejnila na webe. Podľa našich informácii preberá aktuálne vedenie spoločnosti nový riaditeľ, tak uvidíme, či tento mestský podnik prestane byť na okrasu.

Páčil sa vám článok?