Devín sa zmení: Majú tu vyrásť "najlepšie obecné potraviny na Slovensku"

31.1.2020
0

Zdroj: ms, P. T.

Páčil sa vám článok?

Hoci to znie neuveriteľne, Devín, ako jediná mestská časť Bratislavy, nemá na svojom území jediný obchod s potravinami. To sa však stane s najväčšou pravdepodobnosťou minulosťou a miestni obyvatelia sa dočkajú aj ďalších výrazných zmien. Možno pribudne i zdravotné stredisko.

Devín, ktorý je už od roku 2005 v nútenej správe, zápasí s problémami, ktoré sa iných mestských častí netýkajú. V súčasnosti je napríklad jedinou mestskou časťou Bratislavy, ktorá nemá ani len obchod s potravinami, pričom možnosti obce sú značne obmedzené. Ešte do leta tu fungovali minipotraviny zriadené v garáži jedného z rodinných domov, no tie už taktiež zanikli. A tak starší obyvatelia cestujú za nákupmi autobusom MHD buď do štyri kilometre vzdialenej Devínskej Novej Vsi alebo opačným smerom do Karlovky. To sa však zmení.

"Pred koncom roka sme konečne podali žiadosť o stavebné povolenie na potraviny... Budem rád, keď sa ohľadom funkčnosti potravín, úprav okolitého priestoru, názvu potravín, otváracích hodín a vôbec čohokoľvek súvisiaceho zapojíte do diskusie a pomôžete vzniku najlepších obecných potravín na Slovensku," informoval na sociálnej sieti Devínčanov finančník Patrik Tkáč, ktorý v tejto mestskej časti žije a práve on sa tu rozhodol chýbajúci obchod postaviť.

Takto majú predbežne budúce potraviny vyzerať:

Zdroj: P. T.

​Devínske potraviny budú mať vlastnú pekáreň a nepôjde o žiadnu z doteraz známych sietí, i keď pri rozbehu by im mal pomôcť Kraj (Terno). V priestoroch nového obchodu nájdete aj kaviareň a v podzemnej časti aj predajňu vína. Zámerom je priniesť do sortimentu kvalitu, no základné potraviny by mali byť lacné. Pokiaľ ide o ich názov predajne, ešte o ňom nie je rozhodnuté a do diskusie pri jeho tvorbe sa môžu zapojiť i zapájajú  aj samotní obyvatelia.

Budúce potraviny budú stáť na tomto mieste:

Zdroj: ms

Stavebné práce na novom objekte, ktorý vyrastie na Hradnej ulici (v dávnejšej minulosti sa presne na tomto mieste taktiež nachádzali potraviny), by sa mohli rozbehnúť ešte počas jari. Keďže ide o stavbu aj s jedným podzemným podlažím, s jej dokončením sa ráta na jeseň či v zime roku 2021. Ako informovala starostka Devína Ľubica Kolková, mestské zastupiteľstvo práve včera schválilo pre začatie výstavby potrebný nájom priľahlých pozemkov.

Pribudne aj parkovisko a zdravotné stredisko

Potraviny s kaviarňou či predajňou vína však nebudú tým jediným, čo v tejto mestskej časti pribudne. Patrik Tkáč do svojho projektu zahrnul aj vybudovanie parkoviska, vybudovanie detského ihriska, vytvorenie priechodu medzi parkoviskom a zdravotným strediskom, rekonštrukciu Zeleného domu, úpravu chodníkov a obrubníkov, kontajnery na odpad budú zapustené do zeme. A je ochotný podporiť i zámer vybudovania zdravotného strediska za hasičskou zbrojnicou.

Tu vybudujú parkovisko:

Zdroj: ms

Pokiaľ ide o zámer budúceho zdravotného strediska, predbežne sa ráta sa s tromi ambulanciami - všeobecný lekár, pediater a internista (prípadne chirurg). Mohlo by vyrásť v budove bývalého strediska, ktoré je známe ako Okál, no vyžaduje si zásadnú rekonštrukciu. Tá by sa mohla udiať formou účelového prenájmu schátralého objektu občianskemu združeniu, ktoré sa zmluvne zaviaže peniaze na rekonštrukciu zabezpečiť. 

V lokalite pribudne aj parkovisko a za hasičskou zbrojnicou aj zdravotné stredisko a detské ihrisko:

Zdroj: P. T.

Kontajnery budú zapustené do zeme, budova za nimi sa tiež zrekonštruuje:

Zdroj: ms

Nútená správa, do ktorej sa Devín dostal pred 14 rokmi pre svoje dlhy, v praxi znamená, že mestská časť nesmie čerpať žiadne projektové financie, či už regionálne alebo z EÚ. Takisto nesmie do ničoho investovať, dokonca ani deti v tunajšej materskej škole nemajú nárok na obedy zadarmo (keďže z hľadiska zákona ide o dotáciu). Mestská časť rieši iba opravy zvereného majetku, ktorý je v havarijnom stave

Zdroj: ms

(ms)

Páčil sa vám článok?