Výber koncepčného architekta na kampus firmy Eset je vo finále

11.12.2019
Areál nemocnice na patrónke získal v aukcii eset - Eset Patronka
Páčil sa vám článok?

Výber koncepčného architekta na kampus spoločnosti Eset, ktorý má byť centrom inovácií, kreativity a výskumu v Bratislave, je vo finálnej fáze.

Do súťaže boli po výbere pozvané tri renomované svetové architektonické ateliéry, ktoré v utorok (10. 12.) v Bratislave absolvovali svoje záverečné prezentácie. Výsledky výberu by mali byť známe v januári 2020.

"Výsledkom výberu nebude finálny dizajn a architektonický návrh projektu Eset Campus, ale dlhodobý partner pre jeho realizáciu. Na základe dôkladného výberu podľa viacerých kritérií boli nakoniec oslovené tri renomované architektonické ateliéry – dánske štúdio Bjarke Ingels Group, holandský ateliér MVRDV a WilkinsonEyre zo Spojeného kráľovstva, ktoré v utorok v Bratislave absolvovali záverečné prezentácie," spresnila firma.

Rozsiahly kampus plánuje vybudovať na bratislavskej Patrónke v areáli bývalej vojenskej nemocnice. Tri oslovené ateliéry absolvovali v uplynulých týždňoch obhliadky areálu a dva workshopy zamerané na presnejšie definovanie budúcich funkcií kampusu a širších vzťahov v lokalite.

"Už pracovné workshopy ukázali, že všetky tri oslovené štúdiá majú veľké skúsenosti s realizáciou kampusov a projektov takéhoto rozsahu pre svetové technologické firmy," povedal prevádzkový riaditeľ spoločnosti Eset Pavel Luka.

FOTO Spoločnosť Eset chce na Patrónke vytvoriť kampus: Priniesť má výskum a inovácie

Spoločnosť Eset plánuje na Patrónke, v areáli bývalej vojenskej nemocnice, vytvoriť rozsiahly kampus, ktorý má byť centrom inovácií, kreativity a výskumu v hlavnom meste. Dotknuté pozemky získala softvérová firma v roku 2017 a momentálne pripravuje medzinárodnú ideovú architektonickú súťaž, z ktorej má vzísť koncepčný architekt projektu. Výstavbu plánuje spustiť v rokoch 2024-2025 a otvorenie kampusu v roku 2026.

Výber koncepčného architekta realizuje firma spolu s odborníkmi na development realitných riešení. Prvotný zoznam možných partnerov zahŕňal až 270 štúdií z 26 krajín, z toho 40 štúdií bolo zo Slovenska. Z neho bol na základe viacerých kritérií vytvorený zoznam pozostávajúci najskôr z 30, neskôr desiatich a nakoniec z troch ateliérov. Najdôležitejšími kritériami výberu boli predovšetkým doterajšie realizácie so zameraním na kampusy, inovačné centrá, moderné bývanie a najnovšie trendy v pracovnom prostredí, ale aj dostatočná veľkosť štúdia a kapacit.

Softvérová firma získala pozemok v areáli bývalej vojenskej nemocnice neďaleko rekreačnej lokality Železná studienka v roku 2017. Výstavbu plánuje spustiť v rokoch 2024 - 2025 a otvorenie kampusu v roku 2026. Celkové investície do projektu odhaduje investor zatiaľ na úrovni okolo 100 miliónov eur. Kampus má vytvoriť kvalitné a podnetné prostredie pre top IT a technologické firmy. Prepojiť ich má s technicky zameranými vysokými školami. Projekt počíta aj s verejnými priestormi a poskytnúť má sčasti aj rezidenčnú funkciu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?