Nájomné byty ľuďom zúfalo chýbajú, pritom sa „našlo“ až 23 prázdnych!

3.11.2019
0
Dom na Velehradskej

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Bývanie s dostupným nájomným potrebujú v Bratislave stovky ľudí, no čakajú naň roky. A zrazu sa ukázalo, že predsa len sú nejaké byty voľné! Keď pracovníci magistrátu pred pár mesiacmi spisovali ich evidenciu, „našli“ 23 mestských bytov, v ktorých nik nebýva. Budovu v Ružinove (úvodná foto), kde je mesto 100-percentným vlastníkom, zas prenajímal súkromník...

Magistrát hovorí o obrovskom dlhu: v rámci hlavných miest V4 máme totiž najnižší počet nájomných bytov. Z celkového počtu vyše 204-tisíc bytov v Bratislave predstavujú iba 1 %, kým v susednom Brne je to 15 % a napríklad vo Viedni dokonca až 60 %... Európsky priemer je 10 % a k tomuto číslu sa chce dopracovať aj magistrát. „Záleží nám na tom, aby aj ľudia s nižším príjmom mali možnosť bývať,“ uviedol primátor Matúš Vallo.

Aké sú konkrétne plány? Mesto ich zverejnilo pred pár dňami, a to spolu s informáciou o paradoxnej situácii. Bežnému smrteľníkovi sa možno podarí nájsť na zemi jednoeurovku – pracovníci magistrátu však „našli“ 23 prázdnych nevyužívaných mestských bytov! Po zrekonštruovaní budú slúžiť na nájomné bývanie, takže bilancia sa v tomto smere aspoň trochu vylepší.

Túto budovu v Ružinove na Velehradskej, ktorej je mesto 100-percentným vlastníkom, prenajímal súkromník:

Zdroj: Marián Dekan

Ďalšie nájomné byty sa budú stavať. Ambíciou vedenia mesta je nastaviť systém výstavby tak, aby v priebehu 10 rokov vedelo zabezpečovať približne 200 nájomných bytov ročne. A ďalších 200 nájomných bytov ročne by malo pribudnúť vďaka spolupráci s developermi či bankami.

Nájomné bývanie pritom nemá riešiť len zložitú sociálnu situáciu ľudí či obyvateľov v reštituovaných bytoch. Ponuka mestských bytov má tiež motivovať záujemcov o zamestnania, ktoré v Bratislave chýbajú, ako sú mestskí policajti, zdravotné sestry či učitelia.

V Ružinove postavia desiatky nájomných bytov

Nové nájomné byty chce mesto získať viacerými spôsobmi. Okrem rekonštrukcie dnes neobývateľných mestských nehnuteľností ich plánuje stavať v spolupráci s developermi či bankami, ale tiež vo vlastnej réžii. Prvé takéto byty majú pribudnúť v Ružinove, architektonická súťaž je už spustená.

Zadaním súťaže, ktorú pripravil Metropolitný inštitút Bratislavy, je nájsť vhodnú formu pre nájomný bytový dom v Ružinove, konkrétne v lokalite vymedzenej ulicami Galvaniho, Banšelová a Terchovská. Okrem samotného objektu s predpokladaným počtom 82 nájomných bytov má architektonický návrh riešiť aj okolité plochy na tomto mestskom pozemku, ktorý má rozlohu asi 5-tisíc štvorcových metrov.

V tejto lokalite pri Galvaniho by malo pribudnúť 82 nájomných bytov:

Zdroj: Google Maps

„Chceme kvalitný verejný priestor, riešenia rešpektujúce ochranu životného prostredia, pričom minimálne štvrtina pozemku musí byť zelená, zatrávnená plocha. Taktiež od súťažných návrhov očakávame, že navrhnú do exteriéru rôzne herné prvky pre všetky vekové skupiny – deti, dospelých, seniorov. Veríme, že v tomto smere zapracujú aktuálne trendy a najlepšie možné riešenia. V súťaži tiež požadujeme, aby 5 až 8 percent z celkovej podlažnej plochy boli spoločenské priestory, priestory pre zdieľané služby,“ konkretizoval primátor Matúš Vallo s tým, že budú počúvať aj potreby občanov z okolia.
Magistrát predpokladá, že výstavba bytového súboru na Terchovskej sa pri optimistickom variante rozbehne v rokoch 2022 až 2023, takže prví nájomcovia by sa mohli sťahovať o tri či štyri roky.
Vlastnú výstavbu chce mesto financovať z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania (70 percent)) a z vlastných zdrojov (30 percent).

Zabudnuté nehnuteľnosti

Ďalšie nájomné byty pribudnú po plánovanej obnove nevyužívaných budov, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Rozpracované sú už objekty v niekoľkých lokalitách, me­dzi ktorými sú ulice Ventúrska, Pri Habánskom mlyne či Zámocké schody, kde má byť osem bytov. Mesto tiež kúpilo za takmer 480-tisíc eur budovu na Rendezi od Železničnej spoločnosti Slovensko. Po rekonštrukcii by tu malo do roku 2022 vzniknúť 22 bytov.

Budova v Rendezi:

Zdroj: Facebook/ Lucia Štasselová

„Vec, ktorú riešime okamžite, je rekonštrukcia neobývaných 23 bytov vo vlastníctve Bratislavy, ktoré sme ´našli´ pri súpise nehnuteľností. Je nepochopiteľné, že v obrovskej kríze s nájomným bývaním na ne nikto až doteraz nemyslel. Niektoré sú úplne zdevastované, v iných stačí len vymaľovať a vymeniť  kuchynskú linku či sanitu,“ uviedol Vallo. Ešte do konca roka sa má sprístupniť 11 z týchto bytov (sú na uliciach Slatinská, Jasovská, Veternicova, Kopčianska, Hradská, Budyšínska, Hrobákova, Česká) a ďalších 12 začiatkom budúceho roka.
Pokiaľ ide o komerčné rezidentské projekty, Vallo verí, že do roku 2022 by sa týmto spôsobom mohlo nadobudnúť približne 100 mestských bytov.

Nájomné byty v číslach

2 335 nájomných bytov je v Bratislave (878 bytov v priamej správe mesta, ďalšie v správe či vo vlastníctve mestských častí)
593 je aktuálnych záujemcov o nájomný byt
513 je žiadateľov z reštituovaných domov
7 až rokov je priemerná čakacia lehota na nájomný byt

(ac)

Páčil sa vám článok?