Na Kopčianskej vyrastie nová štvrť. Čo v nej nájdete?

21.7.2019
0
Mapa Kopčianska JUH

Zdroj: enviroportal.sk

Páčil sa vám článok?

Polyfunkčná zóna Kopčianska JUH v bratislavskej Petržalke získala územné rozhodnutie. Po ňom už nasleduje len podanie žiadosti o stavebné povolenie. Pri hraniciach s Rakúskom tak zrejme onedlho začne rásť nová štvrť. Čo okrem 644 bytov v nej bude?

Areál, kde nová štvrť vznikne, susedí s poľnohospodárskymi plochami, Kopčianskou ulicou, na severe sa aktuálne nachádza skládka odpadov zo stavebnej činnosti. V jej blízkosti sa nachádza železničná trať, na ktorej sa ráta so zriadením nového nástupišťa, cyklotrasa R19 -Most SNP – Petržalské korzo – Kopčianska ul., 22A Pohraničná cyklotrasa, cintorín vojakov z I. svetovej vojny a tiež vojnový bunker BS 8 nazývaný „Hřbitov“, o ktorý sa v súčasnosti stará združenie Zachráňme petržalské bunkre a je prístupný verejnosti.

Súčasťou aj hotel a medicentrum

Na ploche takmer 90-tisíc metrov štvorcových by malo byť podľa projektantov šujan_stassel s.r.o., Vallo & Sadovsky Architects, s.r.o. a Compass, s.r.o., „primárnou funkciou bývanie trvalého charakteru a prechodného ubytovania, doplnené o urbanistický celok multifunkčnej haly s celomestským významom s pridruženým hotelom, penziónom a administratívnou budovou v južnej, nárožnej časti riešeného územia“.

Ako sa ďalej píše v rozhodnutí, na vstupe do územia zo strany Kopčianskej ul. sú umiestnené funkcie administratívy a medicentra. Komplex ráta s občianskou vybavenosťou v podobe drobných prevádzok a služieb v parteri blokov. Súčasťou by mala byť materská škola a detské centrum. „Objekty bývania a prechodného ubytovania - penzióny sú navrhované formou nízkopodlažných doskových a bodových domov, resp. formou mestských vil, s prevládajúcou podlažnosťou 5-7 podlaží. V exponovaných polohách – na vstupe do územia na južnej strane od Kopčianskej ul., a na severnej strane územia - sú navrhované výškové stavby - akcenty s výškou 15-17 podlaží,“ píše sa v zámere. Štvrť bude mať svoje námestie, pešiu promenádu a ráta aj s verejným parkom, umiestneným južne od areálu existujúceho vojenského cintorína.

Zdroj: enviroportal.sk

Komplex, ktorého navrhovateľom je Fundus Project (projekt nájdete medzi pripravovanými na stránke spoločnosti Lucron), je rozdelený na niekoľko sektorov, v ktorých bude dokopy 723 ubytovacích nebytových jednotiek v penziónoch, 68 ubytovacích nebytových jednotiek v hoteli, 644 bytových jednotiek, 37 obchodných jednotiek občianskej vybavenosti, materská škola, detské centrum, multifunkčná hala, fitness, administratívne centrum. Ráta sa s 1950 parkovacími miestami, na povrchu ich bude 251, v garážach 1699.

(in)

Problémový bytový dom na Medveďovej: Čo sa tam deje?

Bytový dom na Medveďovej 21, v ktorom má mestská časť obecné byty, je vo veľmi zlom technickom stave. Do jeho obnovy miestny úrad v predchádzajúcich rokoch takmer neinvestoval, nájomníci chceli byty odkúpiť aj za cenu nutnosti investovať do opráv, mestská časť bola proti. Nechcela prísť o obecné byty, ktoré pomáhajú ľuďom v krízových situáciách. Avšak dom ďalej chátral... V septembri sa problém zrejme pohne dopredu.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie