Problémový bytový dom na Medveďovej: Čo sa tam deje?

20.7.2019
Bytový dom na Medveďovej

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

Bytový dom na Medveďovej 21, v ktorom má mestská časť obecné byty, je vo veľmi zlom technickom stave. Do jeho obnovy miestny úrad v predchádzajúcich rokoch takmer neinvestoval, nájomníci chceli byty odkúpiť aj za cenu nutnosti investovať do opráv, mestská časť bola proti. Nechcela prísť o obecné byty, ktoré pomáhajú ľuďom v krízových situáciách. Avšak dom ďalej chátral... V septembri sa problém zrejme pohne dopredu.

Predať či nepredať obecné byty?
Nie všetci obyvatelia Ovsišťa sú nadšení z toho, čoho sú občas pri dome na Medveďovej ulici svedkami. Zažili výkriky ženy, ktorá sa vyhrážala, že skočí z balkóna, drsné hádky medzi dvoma partnermi na ulici nie sú ničím výnimočným.
V dome je 250 bytov, zhruba v polovici bývajú seniori, dom slúžil ako Dom s opatrovateľskou službou, do niektorých sa presťahovali ľudia zo sociál­nych bytov na Čapajevovej ulici, pred 15 rokmi objekt chránila aj SBS-ka, v snahe odhaľovať čiernych nájomníkov a zabraňovať konfliktom.

V dome však žije aj veľa rodín, ktoré investovali do svojich bytov, hoci podľa zmluvy s mestskou časťou, by mali mať nájom limitovaný na desať rokov. Dnes však už viacerí majú aj nájmy na dobu neurčitú. Tí už niekoľko rokov márne žiadajú o možnosť byty odkúpiť. Majú pocit, že ich mestská časť dlhé roky poškodzuje, niektorí sa kvôli tomu obrátili aj na súdy. Starosta Petržalky Ján Hrčka sa rozhodol problém riešiť. „Na septembrové mestské zastupiteľstvo plánuje predložiť poslancom materiál, podľa ktorého budú mať možnosť rozhodnúť, či miestny úrad prevedie byty na záujemcov alebo si vezme úver na celkovú rekonštrukciu domu,“ informoval nás vedúci komunikačného oddelenia Petržalky Radovan Choleva.

V prípade, že poslanci odhlasujú možnosť odkúpenia bytov, záujemcov by malo byť aj aspoň nadpolovičná väčšina, ideálne 90 percent, čo však nie je reálne. Otázkou bude aj to, akú sumu žiadatelia za byt zaplatia, či to bude zostatková alebo trhová cena.

Je pozitívne, že sa tento problém posúva vpred. Jeden z najväčších bytových domov v Petržalke totiž momentálne Ovsištu skôr kazí meno.

(in)

Páčil sa vám článok?