Tienidlá na detských ihriskách: Podľa odborníka zvolila Petržalka úspornejšiu cestu

20.7.2019
Detské ihrisko na Bzovíckej

Zdroj: lb, Alica Dekanová

Páčil sa vám článok?

Mestská časť osádza slnečné clony na detských ihriskách v spolupráci s OZ Petržalské ihriská, komunitou obyvateľov a svojím podnikom verejno-prospešných služieb. Ak by to robili vo vlastnej réžii, bolo by to podstatne drahšie a trvalo by to niekoľko mesiacov, takže toto leto by si ich deti neužili. Oproti tienidlám v Ružinove však vyzerajú pomerne vetcho. Sú bezpečné?

V Petržalke sú zatiaľ osadené štyri, a to na Žehrianskej, Starhradskej, Bzovíckej a Šášovskej. „V minulosti ich osadila MČ Petržalka v spolupráci s aktívnymi komunitami obyvateľov a OZ Petržalské ihriská,“ povedala nám Mária Halašková z komunikačného oddelenia Petržalky.

Zdroj: lb, Alica Dekanová

Zdroj: lb, Alica Dekanová

Detské ihrisko na Bzovíckej

Členkou OZ Petržalské ihriská je aj súčasná vicestarostka Lýdia Ovečková. Clony sú dlhodobou ambíciou združenia. Už v minulosti na ne získali zo župy dotáciu, keďže ju však mali dostať až na jeseň, odmietli ju, keďže na zimu ich treba dávať dole. „Pamätám sa, ako sme sa na Žehrianskej trápili na slnku, mali sme tam istý časť aj dva slnečníky, ale neosvedčili sa,“ hovorí Lýdia Ovečková, ktorá sa vízie osadenia clon nevzdala ani ako vicestarostka. Systém zostal rovnaký, komunita si kúpi plachty 4 krát 5 metrov, v špecializovaných centrách stoja do 50 eur, v akcii sú aj o polovicu lacnejšie. Osadenie tyčí, na ktorých clony držia, realizuje Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka v rámci svojej činnosti. Celá realizácia netrvá viac ako deň. Keby to robila samospráva len vo svojej réžii, musela by urobiť verejné obstarávanie, čím by sa realizácia natiahla na niekoľko mesiacov a značne predražila.

Petržalka teda vyzvala koncom júna na svojej facebookovej stránke rodičov, aby sa vyjadrili, kde by uvítali slnečné clony. Z diskusií, aj prieskumu občianskeho združenia vyšlo zhruba desať ihrísk, ktoré ich potrebujú akútne. Ako nás informovala poslankyňa Lena Bočkayová, ktorá je „patrónkou“ jedného z nich, prvé tri clony sú už kúpené – majú UV filtre aj sú aj vodopriepustné. Mali by byť osadené v najbližších dňoch na Budatínskej a Osuského.
V diskusii však zazneli aj názory, že z dlhodobejšieho hľadiska by možno bolo lepšie urobiť novú výsadbu stromov okolo ihrísk, aby sa tam časom vytvoril prirodzený tieň a tiež, že už osadené clony vyzerajú, že nevydržia nápor silnejšieho vetra.

Zobrali sme preto projektanta Petra Živnera, ktorý postavil clony na deviatich ružinovských ihriskách, aby nám na tie petržalské povedal odborný názor.

Žehrianska: „Na prvý pohľad ide o svojpomocne postavené ihrisko, ktoré má oceľové stĺpy kotvené do už krivo vybetónovaného základu ihriska. A to má za následok, že stĺpy sú rovnako krivo osadené,“ povedal na mieste. „Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, myslí si, že stĺpy sú bezpečné. Pôsobí to tak, že plachta je ušitá na „kolene“. Je uchytávaná cez lanká, ktoré sú obviazané okolo stĺpov, prípadne cez strunové kotvičky. Plachta je už pokreslená, čo by podľa môjho názoru nemala byť. Mala by byť osadená tak, aby sa jej nikto nedotýkal. Som presvedčený, že v prípade silnejšieho vetra bude mať plachta čo robiť, aby vydržala,“ dodal.
Oslovili sme aj dve mamičky, ktoré sedeli neďaleko pieskoviska. Jedna odmieta dať svoje dieťa do pieskoviska, lebo na ňu plachta nepôsobí bezpečne a druhá povedala, že občas sa jej syn v pieskovisku hráva. No nikdy sa vraj nezamýšľala nad bezpečnosťou.

Lýdia Ovečková nám však povedala, že prvá plachta im na ihrisku vydržala 5 rokov a roztrhal ju až v septembri silný víchor. Jej cena bola len 17 eur.

Starhradská: Pôsobí najprofesionálnejšie. „Je zhotovená na štyroch stĺpoch, kde látka tienidla je vrecovina, ktorá prepúšťa vodu. Či zachytáva slnečné lúče neviem povedať, ale hrajúcim sa deťom to pravdepodobne stačí. Kotvenie plachty je pomocou naťahovacieho gumeného lanka, ktoré je ľahko demontovateľné. Neviem, akú trvácnosť má toto kotvenie. Keď v letných mesiacoch svieti na naťahovacie lano slnko, predpokladám, že to dlho nevydrží,“ zhodnotil Peter Živner.

Zdroj: lb, Alica Dekanová

Šášovská: „Je to pergola, drevená konštrukcia, dielo stolára alebo tesára. Či plní funkciu, ťažko povedať,“ myslí si projektant.

Zdroj: lb, Alica Dekanová

​Záver: „Petržalské tienidlá sú v rámci možnosti bezpečné, ale asi nie veľmi trvácne,“ uzavrel projektant Peter Živner. 

Porovnanie s Ružinovom
Mestská časť Ružinov už druhý rok buduje profesionálne tienenie nad svojimi pieskoviskami. Kým minulý rok mala osadené tri, tento rok ešte pred prázdninami vybudovala ďalších šesť.
Deväť ihrísk v Ružinove má každé svoj architektonický návrh. A ten ráta aj s tým, ako sa pohybuje slnko. Rešpektuje aj tvar ihriska, hoci projektant priznáva, že je to často veľmi zložité. „Rovnako máme ku každému ihrisku vypracovaný statický posudok a až následne sa konštrukcie vyrobia,“ vysvetlil nám zhotoviteľ Peter Živner z firmy IngArt. Dodal, že ich plachta nad pieskoviskami je špeciálne určená na tienenie. Zachytáva 98 percent UV žiarenia, je z protiplesňového materiálu a je vodopriepustná. Realizácia jednej stojí v priemere 3600 eur.
Každá jedna plachta v Ružinove je napnutá a uchytená cez oceľové reťaze o oceľové stĺpy, ktoré majú svoje nemalé základy v zemi. Je presvedčený, že takéto riešenie je na 100 percent bezpečné. A navyše každá ich plachta je napnutá pomocou oceľových napinákov a horolezeckých zamykateľných karabín. Plachty tak zvládnu nápor vetra, klimatických zmien a dokonca aj váhu ľudí. „Plachty dávame do výšky tak, aby sa jej nikto nevedel dotknúť. Tak predlžujeme životnosť proti vandalom,“ uzavrel projektant.

Zdroj: lb, Alica Dekanová

​Projektant Peter Živner

(lb,in)

Páčil sa vám článok?