Už ste videli, čo chcú v Ružinove postaviť namiesto skeletu Hirošimy ?

10.7.2019

Zdroj: FB M.CH.

Páčil sa vám článok?

Starosta MČ Ružinov Martin Chren bol dosť nepríjemne prekvapený, keď zistil, aký objekt by mal vyrásť na mieste bývalého obchodného domu Ružinov. Už vyše 12 rokov tu straší jeho skelet, ktorý Bratislavčania nazývajú Hirošimou a o tri roky viac má vydané právoplatné stavebné povolenie na nákupné centrum Yossaria. Starosta si nedával servítku pred ústa a nazval plánovanú budovu obludou...

"Mnohí Ružinovčania zrejme vôbec netušia, že budova na mieste bývalého OD Ružinov (prezývaného Hirošima) má už 15 rokov právoplatné stavebné povolenie. Sám som presne nevedel, ako ten projekt vyzerá, tak som si ho nechal nakresliť. A výsledok ma dosť nepríjemne prekvapil. “Yossaria”, ako sa ten projekt nazýval, mi príde ako riadna päsť na oko. Megalomanská stavba, ktorá by zastavala celé územie jednoliatou masou. Zrúcanina Hirošimy hyzdí toto srdce Ružinova už skoro 12 rokov, ale za seba môžem povedať, že si vôbec nemyslím, že by takáto obluda na jej mieste bola zušľachtením tohto priestoru," tvrdí starosta.

Zdroj: FB M.CH.

​"Môj osobný názor je, že by som tam oveľa radšej videl menší a citlivejšie pripravený projekt. Na tomto mieste naozaj nechcem vidieť žiadne ďalšie Retro alebo nový Centrál. Myslím si, že prípadná nová výstavba na tomto mieste by mala byť menšia, než tento platne povolený projekt, nemala by byť vyššia než susedné domy a mala by byť naozaj kvalitne pripravená. Táto oblasť je prirodzeným srdcom Ružinova, ktoré si treba vážiť. Je tu napríklad priestor na vznik skutočného ružinovského námestia, aké nám zatiaľ chýba, možno aj na nové sídlo miestneho úradu," napísal ružinovský starosta Martin Chren na sociálnu sieť. 

"V najbližších týždňoch a mesiacoch budeme rokovať s novým majiteľom Hirošimy. Viem, že plánuje vyhlásiť medzinárodnú architektonickú súťaž na tento priestor. Chcem ho presvedčiť, aby v zadaní rešpektoval limity tohto priestoru z pohľadu mestskej časti. A chcel by som, keď už bude platiť špičkových architektov z celého sveta, aby vo svojich návrhoch zohľadnili aj naše verejné priestory a ich zveľadenie - napríklad vznik mestotvorných prvkov ako centrálne ružinovské námestie, návrh obnovy a rekonštrukcie nášho Cultusu, ktorý si ju naozaj zaslúži, a možno aj návrh, ako vytvoriť ten nový, slušný miestny úrad, hodný 21. storočia. Kvalitné verejné priestory a zušľachťovanie okolia by mali byť samozrejmou súčasťou takýchto veľkých projektov," dodal Chren.

Zdroj: FB M.CH.

​A čo si myslíte vy? Akú máte predstavu o tom ako by mala vyzerať výstavba namiesto skeletu Hirošimy, ktorá je už 12 rokov doslova hanbou Bratislavy? Napíšte nám svoj názor buď do komentárov pod článok alebo na sociálnu sieť. 

(ars)

Páčil sa vám článok?