Aj staré paneláky je možné úplne zmeniť a vylepšiť. Tu je niekoľko návrhov

13.5.2019
0
Projekt z francúzskeho Bordeaux

Zdroj: eumiesaward.com, Philippe Ruault

Páčil sa vám článok?

Nedávno získala prestížnu európsku cenu za súčasnú architektúru prístavba zimnej záhrady k panelákovému bloku. Paneláky sú ako skladačky. Dá sa s nimi „hrať“. A vedia to aj naši odborníci. Otázka je, či si už petržalskí vlastníci vedia predstaviť zelenú strechu svojho paneláku, pristavené lodžie či prístavbu, v ktorej by bol priestor pre autá, byty či administratívu. Alebo všetky vízie odbavia dvoma už chronicky sa opakujúcimi otázkami: ´Kto to zaplatí?´ a ´Kde budeme parkovať?´

Ocenenie Mies van der Rohe za rok 2019 získalo rozšírenie troch panelákových blokov pristavením konštrukcie, ktorá vytvorila priestor pre zimné záhrady a ďalšie balkóny (úvodná foto). Byty získali viac priestoru, svetla, malé okná boli nahradené veľkými presklenými posuvnými dverami, dom navyše získal lepšie teplotechnické vlastnosti. Počas stavebných prác mohli zostať všetky rodiny v bytoch. Premena jedného apartmánu trvala len 12 až 16 dní: Pol dňa na položenie betónovej dosky, 2 dni na úpravu starej fasády, 2 dni na umiestnenie novej fasády a 8-12 dní na renováciu interiérov. Obyvateľom nebolo navýšené nájomné, celkové náklady na transformáciu sa zmestili do nákladov na základnú renováciu fasád, izolácií a zariadení. No nebrali by ste to?

Byty v panelákoch získali priestor pre zimné záhrady:

Zdroj: eumiesaward.com, Philippe Ruault

Aké možnosti existujú pri obnove bytových domov Petržalke?

Je dobré vedieť, že sa netreba obmedziť len na zateplenie fasády. Prvou lastovičkou v Petržalke sú „domontované“ lodžie na Lachovej ulici. Možností, ako zvýšiť komfort bývania aj verejného priestoru je však viac. Kampaň „Bývajme zdravo“, ktorú organizoval Útvar hlavnej architektky mesta Bratislava v rámci projektu EU GUGLE, bola zameraná na zvyšovanie energetickej hospodárnosti objektov obnovou bytového fondu. Jej súčasťou bol workshop Panel_LUCK, na ktorom študenti z Fakulty architektúry a Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity absolvovali odborné prednášky a navrhovali alternatívne obnovy panelákov i revitalizáciu okolitého verejného priestoru na Jankolovej 2 v Ovsišti. Dvaja členovia organizačného tímu Viktor Kasala a Martin Dubiny nám porozprávali, aké zmeny navrhli študenti pre 12-poschodový panelák s 52 bytmi.

Domontované lodžie na Lachovej ulici:

Zdroj: Viktor Kasala

​Tieto projekty nie sú celkom utópiou, ich financovanie je možné zo Štátneho fondu rozvoja bývania i fondov EÚ, samozrejme, s prispením vlastníkov. Martin Dubiny, sám zástupca vlastníkov jedného bytového domu v Petržalke však vie, že na niektoré zmeny pristanú Petržalčania o rok, dva a niektoré pripustia možno až o desať rokov.

Prvú fázu, teda obnovu a zateplenie majú mnohí už za sebou. Dnes je ešte obnova živelná, pre nulovú reguláciu farebnosti vznikol aj pojem Kanárikovo. O pár rokov však možno začneme uvažovať ako bývať lepšie, pretože len zateplenie nám už nebude stačiť. Študentské projekty sú návrhmi ako na to.

Študentské projekty:

​TETRIS SiTY

Študenti navrhli prístavbu, kde môže byť na prízemí škôlka či kaviareň a na poschodiach priestory pre administratívu, byty alebo parkovanie áut tzv. zakladacím systémom – autá by parkovali na fasáde objektu. Výnosy, z prístavby, by sa využili na komunitný priestor pred domom. Dnes totiž pomyselné “námestie” slúži autám a nie ľuďom,. „Konštrukcia zároveň vyrieši uvoľňovanie schodiska, čo je konštrukčná chyba tohto typu domov,“ hovorí Viktor Kasala.

Zdroj: Panel_LUCK

​Študenti navrhli na nadstavbe domu aj penthouse, ktorý môže obyvateľom takisto priniesť financie. Áno, dnes pociťujeme hlboký odpor voči akejkoľvek výstavbe, faktom však je, že mesto sa nemôže rozširovať donekonečna a tento návrh je možno prijateľnejšou cestou ako zahusťovať sídlisko. Tetris SiTy uvažuje aj nad zelenou strechou. „Petržalka má veľa plochých striech, ktoré sú nevyužité,“ hovorí Martin Dubiny. „Nedáme na ne síce tri metre zeminy a nebudeme na nich pestovať stromy, ale zelený koberec, kvety a ležadlá, to je celkom reálne.“

Brutopia

Ľuďom v Petržalke prekážajú malé kuchyne, do ktorých sa nedá dať ani jedálenský stôl. Návrh počíta s ich zväčšením tak, že využíva pôvodnú lodžiu, ktorú nahradí predsadený balkón. Postaví sa základná konštrukcia a podľa finančných možností vlastníkov na nej postupne pribúdajú balkóny.

Zdroj: Panel_LUCK

​Študenti navrhujú zreorganizovať aj parter tak, aby vznikol priestor pre susedské aktivity. Zelené plochy, ktoré sú dnes okolo domu a „patria všetkým a zároveň nikomu“, by sa mali zmeniť na záhradu, ktorú budú miestni považovať za svoju – navrhli preto námestie na stretávania sa komunity, pavilón s kaviarňou a pódiom pre kultúrne mikro-aktivity.

Späť do budúcnosti

Zdroj: Panel_LUCK

​Kedysi mal každý vnútroblok ihrisko. Tento projekt sa snaží opäť ho vrátiť k domu. Pracuje so znižovaním terénu pred domom tak, že človek má pocit, že plocha pred panelákom patrí k domu. Tím pracoval aj s obnovou prízemia, kde situovali komunitné priestory a kaviareň.
Projekt navrhuje aj zväčšenie balkónov a pridanie nových. Fotovoltika na zelenej streche znižuje budúce finančné náklady.

Družstvo

Projekt navrhuje prístavbu lodžií po celej fasáde a rieši aj otázku, čo všetko sa dá robiť s vnútorným priestorom. „Overovali možnosť vytvorenia ďalšieho bytu - z dvoch urobiť tri alebo z 1-izbového bytu urobiť mezonet, prípadne kombinovať izby susedných bytov,“ hovorí Viktor Kasala. Prepájať podlažia v paneláku je totiž možné.

Zdroj: Panel_LUCK

​Život chcú vytiahnuť z vnútra von tak, že prepoja prízemia s exteriérom. Na prízemí domu môžu byť spoločné priestory, dielňa, letná kuchyňa, vonku ihrisko, záhrada, komunitný objekt.

Koncept HPH

Zdroj: Panel_LUCK

​Na zateplenie navrhli nový zatepľovací panel, ktorý zachováva pre Petržalku architektonicky príznačné škárovanie pôvodných fasád. Navrhli rozšírenie lodžie s dvomi možnosťami jej uzavretia. Kuchyňa sa zväčší o lodžiu, kde môže byť zimná záhrada a k nej sa pridá ďalšia balkónová časť.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie