NOVÉ VIZUÁLIZÁCIE VYDRICE: Umelecká ulička, najdlhšia zóna pre peších v Európe a aj výťah na hrad

4.4.2019
0
Vydrica

Zdroj: Vydrica

Páčil sa vám článok?

Nové byty, zachované historické pamiatky, umelecká ulička pre domácich výrobcov, galéria, ale aj bezbariérový výťah na hrad (Funicular). To všetko bude súčasťou nového projektu Vydrica, ktorý zaplní priestor v podhradí. Ukončenie výstavby novej časti, ktorá bude stáť neuveriteľných 200 miliónov eur, sa predpokladá v roku 2024. Centrum mesta pre peších sa tak rozšíri až po River park. Vyjadrite svoj názor aj v našej ankete.

Na návrhu novej Vydrice už roky pracuje veľký tím viacerých architektonických ateliérov pod vedením štúdia Compass Architekti a s medzinárodnými poradcami v oblasti urbanizmu.  „Tento projekt vznikal od urbanistickej štúdie celej zóny Podhradie - nábrežie - hrad, až nakoniec sme navrhovali konkrétnu podobu budov. Verejný priestor je pre nás kľúčový, pretože Vydrica je posledný nedoriešený bod na mape centra Bratislavy, ktorý opäť spojí rozdelené mesto,“ povedal architekt Juraj Benetin.

Bratislava tak podľa predsedu predstavenstva Vydrica Development Petra Kaveckého bude mať jednu z najdlhších peších zón v Európe. Vybudovaním novej Vydrice sa totiž pešia zóna predĺži o viac ako pol kilometra. „Tento koncept nám potvrdil aj prieskum agentúry Focus, v ktorom viac ako 90 percent opýtaných súhlasí s rozšírením pešej zóny,“ hovorí Peter Kavecký, predseda predstavenstva Vydrica Development.

FOTOGALÉRIA:

​Galéria pre všetkých a malé obchody pre domácich umelcov

Obnovenú Vydricu si budú užívať nielen jej noví obyvatelia. Projekt totiž ráta s jej spoločensko-kultúrnou funkciou v podobe galérie alebo napríklad remeselnou uličkou. Práve tam bude množstvo malých priestorov, ktoré chcú ponúkať na prenájom umelcom za normálne ceny, ktoré by ich nezruinovali. Niektorých už majú vytipovaných a v týchto dňoch ich chcú začať oslovovať.

Na pozemku, kde má vyrásť nová štvrť, je viacero historických pamiatok, ktoré chce developer zachovať. Nachádza sa tu aj najstaršia stavba v Bratislave. A tou je Vodná veža. V súčinnosti so zámermi mesta by sa z nej mohol stať atraktívny kultúrny priestor. „Sme pripravení spolu s vedením mesta ako vlastníkom objektu hovoriť na túto tému a rozpracovať spoločné návrhy na sanáciu, zachovanie a následné využitie objektu a tohoto výnimočného priestoru pre širokú verejnosť,“ hovorí Peter Kavecký. Členité územie lokality bude obohatené aj o pešie chodníky na hradný kopec. Novodobá Vydrica by tak mala prepojiť mesto v horizontálnej aj vertikálnej podobe.

Doteraz sa na pozemkoch, kde má projekt stáť, uskutočnili tri archeologické prieskumy. V prípade, že by pri výkopových prácach našli vzácne pamiatky, sú pripravení ich zachovať a zakomponovať do výstavby, aby boli zachované aj pre ďalšie generácie. Ako povedal architekt Juraj Benetin, budú sa na to tešiť.  

​Pred výstavbou Mosta SNP, ktorý rozdelil centrum mesta, boli v pôvodnej Vydrici tri ulice. Developer plánuje ich názvy zachovať. Mnohí sa obávajú, že nové budovy budú postavené z materiálov, ktoré sa do prostredia nebudú hodiť. Developer ale uisťuje, že ich moderná nadčasová architektúra pracuje s lokálnymi a tradičnými materiálmi ako brizolit, kameň, tehla, aké boli použité aj na hrade. „Najvyššia budova bude mať päť podlaží a dve ustúpené, smerom do kopca sa vnímateľná výška domov bude znižovať. Ustúpením a zmenšením celkovej hmoty budov sme vytvorili nové priehľady na hrad a rozšírili verejný priestor,“ dodal Juraj Benetin.

Samotná Vydrica bude komplexom obytných a administratívnych budov s bohato zastúpeným retailom. V prvej z troch etáp developer ráta s 208 bytmi s celkovou plochou 18.209 m2 + 2.026 m2 pre loggie a terasy. V ponuke bude rôzna skladba bytov od najmenších jednoizbových po veľké, najväčší byt bude mať 178,80 m2 a 41,10 m2 terasy. Administratíva obsadí plochu 2.801 m2. Retail predstavuje 4.368 m2.

Územie Vydrice bude pešou zónou, s dopravou organizovanou v podzemnej garáži. Na parkovanie bude využívať moderné technológie a súčasné trendy ako je zdieľané parkovanie a parkovacie miesta na prenájom, čo môže pomôcť parkovaniu v centre mesta.

Pripomeňme, že developerom projektu je spoločnosť Vydrica Development, a.s. Tvoria ju spoločnosti Vydrica, a.s., vlastník pozemkov a developerská spoločnosť Lucron, ktorá je súčasťou medzinárodnej skupiny Iko Real Estate, pôvodom z Luxemburska. Nový projekt bol už predstavený novému vedeniu hlavného mesta. Práve primátor Matúš Vallo plánuje urobiť vedľa Vydrice pri estakádach Mosta SNP a v podmostí  veľkú medzinárodnú architektonickú súťaž, aby sa aj tento priestor, ktorého vlastníkom je mesto, mohlo spať vrátiť ľuďom v kultúrnejšej podobe.

(lb)

Páčil sa vám článok?