FOTO Nová rozhľadňa už slúži verejnosti, dovidíte z nej až na Moravu

3.11.2018
Modra rozhľadňa Veľká Homola

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na vrchu Veľká Homoľa pri Modre dnes sprístupnili novú rozhľadňu Alexandra Filípka. Nová rozhľadňa, ktorá nahradila pre zlý technický stav tú pôvodnú, už slúži verejnosti. Dnešný teplý jesenný deň bol na jej návštevu ako stvorený. Ak ešte nemáte program na zajtra, príďte sa pokochať výhľadom na Moravu či susedné Rakúske Alpy aj vy.

Mesto Modra ju vybudovalo na mieste drevenej veže, ktorá podľa statikov už nespĺňala bezpečnostné parametre.

Pôvodnú vežu rozobrali v roku 2016, výstavba trvala päť mesiacov. Rozhľadňa nesie meno po Alexandrovi Filípkovi. "Bol lesným správcom v modranskom lesoparku a dá sa povedať, že bol aj otcom cestovného ruchu v tejto oblasti," povedala Miroslava Kišoňová z turisticko-informačného strediska mesta Modra.

K rozhľadni vedú značkované trasy z Pezinka aj Modry. "Dostať sa sem dá z hociktorých strán, je to veľmi príjemná prechádzka, vhodná pre rodiny s menšími deťmi. Z rozhľadne vidieť nielen okolie Malých Karpát, ale aj oblasť okolo Nitry a aj časť rakúskych Álp," dodala Kišoňová.

Vrchná vyhliadková plošina je vo výške 20,4 metra. Na vrchol vedie 120 schodov. Rozhľadňa bude otvorená počas celého roka, vstup je voľný.

Zdroj: TASR

Zdroj: TASR

Zdroj: TASR

​Stavebný kameň položili koncom júna za účasti župana Juraja Drobu, primátora Pezinka Juraja Petrakoviča a primátora Modry Olivera Solgu. Jej dokončenie bolo plánované do konca októbra.

Veľká Homoľa je v južnej časti Malých Karpát asi 4 km severozápadne od mesta Modra, vedie k nej napríklad turistický chodník od autobusovej zastávky Zochova Chata.

Zdroj: google maps

​(nc)

Páčil sa vám článok?