Staré Mesto začalo s výstavbou zariadenia opatrovateľskej služby

26.10.2018
0
Plánované centrum opatrovateľskej služby

Zdroj: FB Staré Mesto - Srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Odhalením základného kameňa začína bratislavské Staré Mesto s výstavbou nového zariadenia opatrovateľskej služby () pre seniorov. Vzniknúť má do dvoch rokov na rohu Dobšinského a Palárikovej ulice.

Zariadenie s kapacitou 42 lôžok nahradí doterajšie tri menšie zariadenia, ktoré sídlia v nevyhovujúcich podmienkach v bytových domoch na Paulínyho a Maróthyho ulici a Vajanského nábreží.

"Sme radi, že sa skončilo niekoľkoročné obdobie, keď sa neustále menil projekt, ale aj zámer, či to budú bytové domy, alebo zaradenie sociálneho charakteru," uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková.

Zariadenie bude poskytovať krátkodobú opatrovateľskú službu, teda na prechodné obdobie. Poskytovaná by mala byť od týždňa maximálne na niekoľko mesiacov. Napríklad pre občanov, ktorí sa vracajú z nemocnice a nemá sa o nich kto postarať, či v prípade, že ich príbuzní odcestujú a seniori by sa doma sami nedokázal o seba postarať. Pribudnú tiež priestory na fyzioterapiu a ergoterapiu, zariadenie bude mať tiež vlastnú práčovňu a kuchyňu, ktorá bude schopná pripravovať stravu pre všetky staromestské zariadenia pre seniorov.

"Nechcem hovoriť, že tým sa vyrieši celý problém, čo sa týka seniorov v Bratislave, lebo niektoré čísla ukazujú, že chýba až 1600 miest, ale v každom prípade to bude relevantný príspevok pre túto cieľovú skupinu," poznamenala Gubková. Do zariadenia budú prijímaní prednostne Staromešťania, ktorých bude podľa presne stanovených kritérií vyberať miestne oddelenie sociálnych vecí. Do budúcnosti však nie je vylúčené, že v prípadne potreby a voľných kapacít sa nebude môcť stať klientom aj obyvateľ inej mestskej časti.

Mestská časť sa do projektu pustila po tom, ako sa jej podarilo ukončiť niekoľkoročný proces urovnania sporu so súkromnou spoločnosťou. Tá mala na predmetnom pozemku, na ktorom voľakedy stála materská škola, postaviť nájomný bytový dom. V minulosti sa síce uvažovalo nad sociálnym zariadením, bývalé vedenie sa nakoniec rozhodlo inak.

 Súkromný investor mal na základe partnerstva postaviť na vlastné náklady bytový dom a následne ho odpredať mestskej časti. Do stanoveného termínu sa mu to však nepodarilo, nezískal dovtedy ani stavebné povolenie, len územné rozhodnutie. Po voľbách v roku 2014 a zmene vedenia sa zmenili aj predstavy samosprávy o výstavbe. Hľadala preto spôsoby mimosúdneho vyrovnania, čo sa jej podarilo v decembri 2016.

Mestská časť následne pokračovala v konaní o vydanie stavebného povolenia pre stavbu nájomných bytov. Povolenie získala začiatkom roka 2017 a následne sa pustila do zmeny stavby pred dokončením a zmeny účelu využitia na zariadenie opatrovateľskej služby. Získala stavebné povolenie a cez verejnú súťaž vybrala dodávateľa. Náklady majú dosiahnuť 2,6 milióna eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?