Slávna lampa na Šancovej: Ako ju vysvetľuje stavebník?

9.10.2018
0
Lampa na Šancovej

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Čo tam preboha robí? Zrejme túto otázku ste si položili i vy, keď ste zbadali fotografiu, ktorá sa ako blesk šíri na sociálnych sieťach. Je na nej stavba výškovej budovy na Šancovej ulici v Bratislave, no čo pôsobí naozaj zaujímavo, stavbári doslova obstavali lampu verejného osvetlenia, ktorá teraz vedie cez budovu. Čo na to developer stavby?

Až 23-podlažný obytný komplex Premiére, ktorý vyrástol na Šancovej hneď vedľa známej budovy YMCA, sa stal opäť terčom diskusií. Kým v minulosti vyvolal diskusie a nespokojnosť miestnych obyvateľov z dôvodu, že nezapadá do okolitej výstavby (pôvodný developer projektu dokonca skrachoval, následne stavbu prevzala česká spoločnosť FINEP), teraz je príčina diskusií oveľa banálnejšia. Vyvolala ich stará lampa vereného osvetlenia, ktorá sa týči už cez rozostavaný komplex.

Fotografia, ktorá obletela sociálne siete:

Zdroj: Facebook

​Prečo to tak je, sme sa spýtali developera. "Ide o funkčné verejné osvetlenie a to musí zostať v prevádzke až do doby, kým bude nahradené novým mimo stavby. Povinnosťou investora je udržať osvetlenie funkčné počas celej doby výstavby tak, aby plnilo svoju funkciu a daná lokalita bola i v podvečerných alebo večerných hodinách bezpečná a osvetlená. Akonáhle to proces stavby umožní, toto osvetlenie bude odstránené, ale ešte predtým bude na tomto mieste uvedené do prevádzky nové. Ide o úplne štandardný postup, ktorý je bežný na mnohých stavbách a projektoch. Nejde ani o technický nedostatok, ani o to, že sa niečo obstavalo. S preložením lampy ráta i platné ÚR a nové verejné osvetlenie bude umiestnené na oceľovom ramene vedúcom z fasády domu," vysvetlil nám hovorca FINEP Holding David Jirušek.

(ms)

Páčil sa vám článok?