FOTO: Dub aj dom nad vinicou: V dome na strome môžete stráviť noc aj vy

4.10.2018
DuboDom vo Svätom Jure

Zdroj: Nora & Jakub Čaprnka

Páčil sa vám článok?

Cenu za najlepšiu domácu architektúru Ce.za.ar. 2018 si v kategórii Rodinné domy včera odniesol dom na strome tzv. DuboDom. Ide o drevostavbu, ktorej konštrukcia je „zavesená“ na strome vo vinohradoch nad Svätým Jurom neďaleko Bratislavy a zrelaxovať sa v ňom môže ktokoľvek. Koľko stojí jeho prenájom?

Domy na strome sú zážitkom, keď sa možno opäť vrátite do detských čias bunkrov, kde vás nikto nenašiel. Zároveň však ponúkajú aj nezvyčajný zážitok, romantiku a dokonalé odstrihnutie sa od bežného života. Stromodomy sú aktuálnym trendom aj preto, že mestskí ľudia čoraz viac vyhľadávajú pokoj v prírode, kam utekajú od každodenných starostí.

Du­bo­Dom sa nachádza v kopci nad Svä­tým Ju­rom. Jeho ma­ji­teľ, mladý vi­nár, si chcel nad vlast­ným vi­noh­ra­dom vy­tvo­riť miesto pre relax, ďaleko od celého sveta. Na ko­pec tak v spo­lu­práci s ar­chi­tek­tom za­sa­dil dom­, ktorý je úplne v súlade s prírodou. DuboDom jeho autori charakterizujú ako „útočisko, úlet či výstrelok nad vinicou“. Pô­do­rys plá­no­va­nej dre­vo­stavby vo­pred ne­exis­to­val, ur­čil ho až vy­bratý strom, slú­žiaci ako nosný pr­vok. Drobná, celoročne využívaná drevostavba pár metrov nad povrchom, ktorá rešpektuje prírodu v celej svojej kráse, žiadna živá končatina statného dubu nemusela byť vyrezaná, dispozíciu ako aj celkové rozmery objektu určili samotné konáre stromu.

Jeho ťažisko je len pár desiatok centimetrov nad zemou, no aj tak v závane vetra možno cítiť pohyb stromu aj celého objektu. Podľa architektov každý konár či kmeň prechádzajúci stenami, stropom, či podlahou má k dispozícií dostatok priestoru na pohyb vo vetre. Svetlé drevo použité v interiéri domčeka tvorí kulisu pre tmavé kmene a konáre, ktoré “prebiehajú” priestorom. 

Člen poroty Peter Jurkovič rozhodnutie poroty vysvetľuje takto: „Kto by odolal šarmu entuziastického vinára a stavebníka, čo spolu s architektom dom na strome vlastnoručne zrealizovali? Prostredie, príbeh, ľudia za ním, estetika, víno, to všetko odvádzalo našu pozornosť od samotného diela. A? Poddali sme sa. Emócia celku bola silnejšia ako súčet jeho častí.“

Dub, ktorý je stredobodom pozornosti rastie na starej kamennej rúne, ktorú ľudia počas stáročí ručne nanosili zo svojich vinohradov. Tie sa nachádzali všade naokolo. Kde boli kedysi vinice, dnes zostal už len les a vyrástol tento dub.

DrevoDom je navyše určený aj pre záujemcov, ktorí chcú stráviť čas v korune strome nad vinicou a užiť si pobyt ďaleko od civilizácie. Ak aj vy máte det­ský sen o obý­va­teľ­nom úkryte me­dzi ko­nármi, môžete si ho prenajať a vyskúšať stráviť nerušený čas na strome nad Svätým Jurom. 

Domček je pre 4 osoby, k dispozícii sú dve dvojpostele, vnútri kuchynka s elektrickou platničkou, varnou kanvicou, k tomu kuchynské vybavenie. Na terase s výhľadom môžete využiť gril či osviežiť sa pitnou chladnou vodou zo 100 metrovej hĺbky. Dom je elektrifikovaný. Čo sa týka WC, obďaleč sa nachádza latrínka s výhľadom. Za jednu noc zaplatíte 150 eur (bez rozdielu počtu hostí), v cene môžete využívate všetko, čo vám domček ponúka, 1 víno máte v cene.

(nc)

Páčil sa vám článok?