Projekt obnovy námestia dostal nový názov

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O posledných aktivitách a najbližších krokoch súvisiacich s prípravou projektu Revitalizácia Námestia SNP sme sa porozprávali s hovorcom projektu Milanom Vajdom.

- V týchto dňoch pracuje komisia na vyhodnotení návrhov vo verejnej súťaži na výber spracovateľa urbanistickej štúdie pre Námestie SNP. Verejnosť ju dostane na pripomienkovanie v prvých dvoch mesiacoch budúceho roku. Na poslednom zasadnutí miestneho zastupiteľstva bol schválený aj návrh na založenie obchodnej spoločnosti s cieľom zabezpečiť vstupu budúceho investora projektu.  Mestská časť Staré Mesto je zatiaľ jediným akcionárom, pričom jej vklad tvoria všetky doteraz vykonané inžinierske, projektové a prieskumné práce. Od hlavného mesta nadobudne zmluvne práva umožňujúce zriadenie stavby vo forme vecného bremena odplatou za vykonanie konkrétnych verejnoprospešných častí stavby. Vybraný investor získa účasť prevodom akcií najmenej za ich nominálnu hodnotu. Nájsť ho pomôže profesionálna akvizičná spoločnosť, ktorú tiež vyberáme verejným obstarávaním. Zatiaľ Staré Mesto rokuje s dvomi záujemcami, ponuky majú predložiť do 15. októbra.

Pred pár dňami ste v Infocentre vyhodnotili súťaž o názov projektu. Aký bol jej význam?

- Pre úspech tohto projektu je veľmi dôležitá jeho všeobecná podpora nielen zo strany odborníkov, ale väčšiny obyvateľov Bratislavy. Preto sme zriadili informačné stredisko, aj preto organizujeme verejné diskusie a diskusné fóra. Súťaž o najvýstižnejší názov samotného projektu bola doplnkovou komunikačnou aktivitou. Chceli sme jej prostredníctvom vytvoriť vo verejnosti pozitívny postoj k projektu, ktorého prínosy bude môcť využívať väčšina občanov.

Kto teda v súťaži zvíťazil?

- Päťčlennú hodnotiaciu komisiu spomedzi 51 návrhov najviac zaujal návrh Pavla Labovského z Bratislavy. Z oficiálneho názvu Projekt Revitalizácie Námestia SNP vytvoril použitím prvých písmen jednotlivých slov akronym PRE NÁS. Presne to je želaním celého projektového tímu: aby nová tvár Námestia SNP priniesla atraktívne funkcie a prínosy všetkým obyvateľom a návštevníkom Bratislavy.

Zhováral sa Milan Hovorka
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie