Z novej rozhľadne pri Pezinku uvidíte Moravu aj Rakúske Alpy

16.7.2018
0
Rozhľadňa Veľká Homola a položenie stavebného kameňa

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Pri Pezinku na Veľkej Homoli bol nedávno postavený nový stavebný kameň. Bude tu stáť nová rozhľadňa, ktorá nahradí tú starú, ktorá musela byť pre zlý technický stav minulý rok odstránená. Jej výška dosiahne 21,62 metra a v rámci nej vznikne aj zázemie pre turistov priamo pod rozhľadňou.

Stavebný kameň bol položený koncom júna za účasti župana Juraja Drobu, primátora Pezinka Juraja Petrakoviča a primátora Modry Olivera Solgu. Stavba by mala byť ukončená v októbri 2018. Celková cena rozhľadne je 119 673,80 eur. Bratislavský samosprávny kraj sa na nákladoch podieľa čiastkou 58 640,16 eur, a Modra s Pezinkom zaplatia rovnako po 30 516,82 eur.

Kvôli zlému technickému stavu pôvodnej rozhľadne a nemožnosti jej efektívnej sanácie, bolo nutné pôvodnú stavbu demontovať a vybudovať novú. Pôvodná rozhľadňa mala výšku až 20 metrov a pri dobrom počasí ste dovideli výhľadom na Alpy susedného Rakúska. Okrem toho poskytovala nádherný pohľad na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tríbeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec či Chřiby na Morave.

Zdroj: BSK

​Na jej mieste je navrhnutá nová stavba turistickej rozhľadne. Pôvodná veža bola navrhnutá veľmi jednoducho (na hranici reálneho dlhodobého fungovania tejto konštrukcie). Nová budova sa bude vo veľkom podobať tej starej. Pôjde o jednoduchú stavbu z dreva a oceľových styčníkov. "Nový návrh nadväzuje na pôvodnú stavbu tvarovou jednoduchosťou a do istej miery aj materiálovým riešením. Návrh má ambíciu byť vzhľadovo čo najpríbuznejší pôvodnej veži a zároveň vyriešiť po technickej stránke všetky jej nedostatky. Táto zhoda vzišla zo všetkých zainteresovaných strán aj samotného obyvateľstva," informovala nás hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman Habancová. V okolí rozhľadne vyrastie aj nový altánok, lavičky a ohnisko. 

Pre úpravu okolia budú použité aj financie z verejnej zbierky.

(BSK, nc)

 

Páčil sa vám článok?