Obnova Námestia slobody je v plnom prúde: Druhú fázu opráv dokončia počas leta

13.7.2018
Revitalizácia Námestia slobody

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Práce v rámci druhej etapy revitalizácie Námestia slobody pokračujú podľa plánu, dokončené by mali byť do konca leta. V súvislosti s piatkovým kontrolným dňom o tom priamo v jednom z centrálnych verejných priestorov hlavného mesta informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

"Práce sú v plnom prúde, spevňujú sa chodníky, pokladajú sa nové trávniky na závlahové systémy, pribudlo nové 120-metrové potrubie, ktoré je nadimenzované nielen na závlahu, ale aj neskoršiu prevádzku fontány," spomenul Nesrovnal.

Zdroj: TS

Pri výmene betónových povrchov budú existujúce línie dlažby výškovo upravené a poškodené čadičové kocky budú nahradené novými pri renovácii existujúceho mobiliára. Dôjde takisto k výmene poškodených žľabov odvodnenia. V oblasti zelene bude parkovým trávnikom zatrávnená plocha s rozlohou približne 5000 štvorcových metrov, na námestí pribudne i 20 nových stromov. "Samozrejme, pri údržbe existujúcej zelene dávame pozor na to, aby sme nepoškodili hlavný koreňový systém," zdôraznil Jakub Gossányi, zástupca partnera projektu revitalizácie, spoločnosti HB Reavis. "Na námestí pribudne aj voľne prístupné workoutové ihrisko," doplnil.

Súčasťou novej podoby námestia bude aj pripojenie na nabíjanie elektromobilov v hornej i dolnej časti námestia. V rámci druhej etapy revitalizácie námestia opravia tiež vodovodnú prípojku k fontáne, čo je nevyhnutný krok k tretej etape - rekonštrukcii fontány. "Bude to, samozrejme, náročnejší projekt, je tam potrebné urobiť projektovú dokumentáciu, spolupracovať s autormi diela i pamiatkarmi a, samozrejme, získať financie," povedal Nesrovnal o plánovanej rekonštrukcii dominanty námestia. Obnovenie fontány by sa v každom prípade malo diať podľa primátora v duchu súčasných trendov. "Tak, aby sme vodu vrátili, sprístupnili ľuďom, neoddeľovali ich od nej bariérami," ozrejmil.

Zdroj: TS

Bratislavská samospráva v súvislosti s revitalizáciou Námestia slobody podpísala v máji 2017 zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a OZ Dobré m(i)esto, prostredníctvom ktorého participuje na projekte spoločnosť HB Reavis. Mesto vynaložilo v prvej fáze estetizačných a opravných prác, ktoré sa realizovali v roku 2017, vyše 120.000 eur. "Tento rok máme naplánovaných 300.000 eur, k týmto prostriedkom je potrebné pripočítať ešte prostriedky partnera, plus sú tu aj prostriedky z fundraisingu, ktorý je ďalším zdrojom financovania," objasnil Nesrovnal. Developer sa zaviazal do projektu vložiť 500.000 eur, prostredníctvom ďalších partnerov podľa Gossányiho získali ďalších 120.000 eur.

(TS,TASR, nc)

Páčil sa vám článok?