Presekne les pri Jarovskom ramene 10 metrov vysoký val s diaľnicou?

11.7.2018
0
Stavba obchvatu cez Jarovské rameno

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Polícia síce už začala trestné stíhanie vo veci, pokiaľ ide o vývoz kontaminovanej zeminy a odpadu pri stavbe obchvatu Bratislavy, je však možné, že sa rysuje ďalší problém. Konzorcium budujúce obchvat údajne plánuje, aby ušetrilo, postaviť pri Jarovskom ramene namiesto mosta val, ktorý by oddelil od seba prírodu i časti Bratislavy.

Na problém Jarovského ramena (na snímke aktuálny stav stavby obchvatu cez Jarovské rameno) dnes upozornil občiansky aktivista Miroslav Dragun s tým, že ministri dopravy a životného prostredia dnes prišli skontrolovať porušovanie envirolegislatívy po funuse. "Ministri si našli cestu na túto stavbu po troch mesiacoch od podania prvého podnetu, ktorý bol podaný 19. apríla 2018 pre podozrenie zo znečisťovania Jarovského ramena... celé Jarovské rameno je prehradené, zakryté čistou zeminou, nemohli ste vidieť tie nánosy stavebného odpadu, ktoré sem boli navozené, či už to boli rôzne tehly, káble, polystyrén a iný stavebný odpad," vysvetlil dnes na tlačovke Dragun.

"Slovenská inšpekcia životného prostredia nás od 19. apríla neinformovala o výsledkoch svojho šetrenia a odvoláva sa na vyšetrovanie polície, ktorá začala či už pre lokalitu Jarovského ramena alebo Podunajských Biskupíc a Ivanky pri Dunaji trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi, ktoré sme opäť my ako Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja podali," dodal Dragun. Podľa neho sa napríklad do Jarovského ramena vyvážal odpad zo skládky  na Kopčianskej, pričom existuje k tomu i fotodokumentácia.

"Osobne som hovoril s policajným krajským riaditeľom, ktorý mi potvrdil, že prebieha vyšetrovanie možného trestného činu environmentálneho charakteru, kde sa teraz čaká na rôzne analýzy expertov. Potom sa uvidí ako ďalej," povedal k tejto téme po kontrolnom dni minister životného prostredia László Sólymos.

Je však možné, že pri Jarovskom ramene sa okrem enviroproblému s odpadom rysuje aj ďalší. "Namiesto mosta, ktorý mal stáť v tejto lokalite na pilótoch, už podľa najnovších návrhov konzrocia D4R7 nebudú pilóty, ale obyčajný val. To znamená, že keď sem prídete o pár rokov, neuvidíte most, ale desať metrov vysoký múr, ktorý bude oddeľovať Jarovce, Rusovce, Čunovo od Petržalky a ostatnej Bratislavy a to z jednoduchého dôvodu: Lebo konzorcium optimalizuje ekonomické náklady. Je to absolútne neprijateľné, nakoľko táto lokalita je aj významnou migračnou zónou živočíchov," dodal Dragun.

Stavba obchvatu cez Jarovské rameno:

Zdroj: TASR

​Oslovili sme aj konzorcium D4R7, ktoré obchvat stavia, správu budeme aktualizovať (Spoločnosť D4R7 Construction s.r.o. je konzorciom medzinárodných spoločností- španielskej spoločnosti Ferrovial Agroman a rakúskej firmy Porr Bau. Konzorcium vzniklo za účelom realizácie Obchvatu Bratislavy).

(ms)

Páčil sa vám článok?