Predaju novostavieb sa v 2. štvrťroku v Bratislave darilo – za koľko sa teraz byty ponúkajú?

8.7.2018
Valerian ponúka veľké byty s parkovacím miestom - 1
Páčil sa vám článok?

Predaju novostavieb sa v druhom štvrťroku v Bratislave darilo viac, ako na začiatku roka 2018. Priemerná cena nových voľných bytov na trhu nehnuteľností v hlavnom meste dosiahla výšku 2194 eur bez DPH za štvorcový meter. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Lexxus.

Medzikvartálne sa zvýšila o ďalších 31 eur, respektíve o 1,4 %, v medziročnom porovnaní bol nárast o 8,1 %. Priemerná cena stúpla vo všetkých okresoch Bratislavy, okrem tretieho, priblížila analýza.  Podľa prvej analýzy sa v mesiacoch apríl až jún predalo 1154 nových bytov. V porovnaní s prvým kvartálom roku 2018 ide o takmer 11 % nárast v objeme predaných bytov. "Dôvodom tohto rastu je strach kupujúcich z reštrikcií na hypotekárnom trhu, ktoré vstúpili do platnosti 1. júla 2018," spresnil Peter Ondrovič z realitnej spoločnosti. Najväčší záujem bol v tomto štvrťroku o byty vo štvrtom bratislavskom okrese, kde sa predalo 276 bytov. Naopak, najmenej bytov (182) sa predalo v treťom okrese.

V Bratislave je o 13 % viac nových bytov ako v prvom kvartáli tohto roka, celkom je v ponuke 3556 bytových jednotiek v 97 projektoch. „V období druhého kvartálu pribudlo na trh s bratislavských novostavieb 12 noviniek s celkovou ponukou 1618 bytov," uvádza analýza. Naopak, z dôvodu vypredania svojej ponuky ukončilo predaj až 14 projektov. Byty tak vypredalo o 9 projektov viac ako v minulom kvartáli, uzatvára analýza.

(TASR, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?