Čo brzdí revitalizáciu Kamenného námestia?

17.3.2018
0

Zdroj: Lordship

Páčil sa vám článok?

Nedávno sa objavili informácie, že Tesco predáva budovu obchodného domu na Kamennom námestí. Ovplyvnilo by to plánovanú revitalizáciu Kamenného námestia, ktorú avizoval vlastník hotela Kyjev, spoločnosť Lordship?

Týždenník Trend priniesol informáciu o predaji budovy, spoločnosť Tesco ju však ani nepotvrdila, ani nevyvrátila. Podľa neoficiálnych informácií má však na predaj vyhlásený tender už niekoľko mesiacov a Lordship je jeden z viacerých záujemcov. Podľa Petra Borka, ktorý mediálne zastupuje investora Lordship, by však ani prípadný predaj budovy nemal obnovu námestia ovplyvniť.

Revitalizácia by mala priniesť viac zelene, nové lavičky, stojany na bicykle, odpadkové koše, odstrániť kiosky, ktoré sa na námestí nachádzajú a vymeniť asfalt za príjemnejší povrch. Začať by mala do júna a trvať polroka.

Zdroj: Lordship

​Zatiaľ však platí stav spred niekoľkých mesiacov, isté je len to, že Lordship je pripravený obnovu financovať. Hoci jej začiatok avizoval na prvú polovicu tohto roka, problém, ktorý ju brzdí, sú stánky s občerstvením. Tie stoja na pozemkoch mesta a mesto, hoci problém rieši, musí dodržať zákonný postup, ako ich odtiaľ odstrániť, prípadne premiestniť inam. A to môže trvať dva týždne, ale aj rok. Podľa našich informácií sa s majiteľom jedného z nich už investor dohodol, svoje občerstvenie presunie na iné miesto, s majiteľom polkruhovej stavby sa však nedarí skontaktovať, hoci investor je prístupný na dohodu.

„Spoločnosť Lordship verí, že revitalizácia je prvý krok k zmene priestoru, ktorý dnes funguje najmä ako tranzitná zóna,“ hovorí Peter Borko. Ten za základ pre budúce zmeny považuje návrhy z projektu Aliancie Stará Tržnica. Krajšie námestie, ktoré chce mesto, je aj v jeho záujme. Vlastní totiž neďaleký hotel Kyjev, ktorý je už šesť rokov zatvorený a chystá sa ho v roku 2019 začať rekonštruovať. „Spolu s rekonštrukciou bývalého hotela je plán vytvoriť v trojuholníku medzi ulicami Rajská a Cintorínska úplne nové námestie. Momentálne je v tomto priestore rampa do podzemia, ktorú spoločnosť plánuje prestavať a tomuto priestoru vdýchnuť úplne novú funkciu, komunitno-umeleckého charakteru.“ Rekonštrukcia by mala trvať dva roky.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie