Krasňany chcú byť ekologickejšie. Pravdepodobne tu pribudnú polopodzemné kontajnery

15.2.2018
Polopodzemné kontajnery v Petržalke

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Nad ich inštaláciou uvažuje mestská časť, pretože v tejto lokalite je v súčasnosti 54 kontajnerových stojísk. Väčšina z nich stojí na chodníkoch či cestách a sú permanentne znečistené pre ich preplnenie.

Na stojiskách sa nachádza približne 200 kusov 1100-litrových nádob na odpad. Inštaláciou polopodzemných kontajnerov by sa však počet stojísk znížil o viac ako polovicu. Informuje o tom račianska samospráva na svojom webe.


Spoločne s tvorbou územného plánu zón Krasňany si dala vypracovať štúdiu vychádzajúcu z obhliadky súčasných stojísk v Krasňanoch.„Štúdia analyzuje všetky aspekty - lokalitu, výšku produkcie odpadu na jedného človeka a na každý vchod v rámci bytových domov, počet kontajnerov, druh odpadu, frekvenciu vývozu a podobne," približuje mestská časť. Vytipovali sa aj vhodné lokality pre osadenie polopodzemných kontajnerov. Dôraz sa pritom kládol na dostupnosť pre odvoz, stavebné a cenové aspekty, na optimalizáciu záberu verejnej zelene, tvorbu nových parkovacích miest či dostatočný odstup stojiska od okien a balkónov.


„Po prepočítaní počtu obyvateľov, súčasného množstva vyprodukovaného odpadu a frekvencie odvozu sa ukázalo, že v prípade polopodzemných kontajnerov s objemom päť metrov kubických (m3) sa počet stojísk v Krasňanoch zníži o viac ako polovicu, teda na 21 stojísk. Treba zdôrazniť aj fakt, že plocha, ktorú zaberá 1100-litrový kontajner je 1,53 metra štvorcového (m2) a zabratá plocha päť m3 polopodzemného kontajnera je 2,27 m2," spresnila Rača. Samospráva zistila, že 21 stojísk s polopodzemnými kontajnermi bude zaberať iba 45 percent plochy kontajnerov oproti súčasnosti.

Výstavba týchto stojísk polopodzemných kontajnerov v Krasňanoch by mala podľa mestskej časti vyjsť na 366.000 eur. Rača počíta aj so spolufinancovaním hlavného mesta. „Táto mestská časť je už teraz na ceste k tomu, aby sa stala ďalšou modernou a ekologickejšou mestskou časťou Bratislavy," informuje samospráva


Prvé polopodzemné kontajnery v Bratislave umiestnili v minulom roku v Starom Meste v lokalite Žižkova – Zuckermandel a vo Vrakuni na Stavbárskej ulici. Tento rok vo februári otvorili nové stanovište na Budatínskej ulici v Petržalke a čoskoro má pribudnúť stanovište polopodzemných kontajnerov aj v Ružinove na Družicovej ulici.

(TASR)

Páčil sa vám článok?