FOTO: Už ste videli kaštieľ v Rusovciach zvnútra? Určite stojí za záchranu!

26.10.2017

Zdroj: Artatack.sk

Páčil sa vám článok?

Možno aj samotní obyvatelia Rusoviec vnímajú kaštieľ, ktorý sa nachádza v katastri ich mestskej časti, len ako pekný historický objekt, ktorý dlhé roky za plotom čaká na nevyhnutnú rekonštrukciu, ale väčšina z nich nemá predstavu o kráse jeho interiérov.

Bratislavský okrášľovací spolok zverejnil tento týždeň fotografiu jednej zo sál rusoveckého kaštieľa. Je na nej vidno krb, drevené obloženie, historické obrazy ako aj dve nádherné okná. Všetko vyzerá veľmi zachovalo a naozaj exkluzívne až na podlahu, ktorá je v dezolátnom stave. Na snímke vidno aj nevyužívané drevené krídla dverí, ktoré sú na nej položené. Aj z jedného záberu je evidentné, že kaštieľ v Rusovciach je skutočnou perlou, ktorú určite stojí za to zachrániť.

Zdroj: FB Bratislavský okrášľovací spolok

​„Kaštieľ ako taký je postavený v romantickom slohu, konkrétne ide o anglickú novogotiku. Takmer všetky jeho prvky imitujú gotiku, akurát obrazy sú napodobneninou barokovej maľby. Dve úzke dosky po stranách majú náznak secesie, ostatné tri vykresľujú trubadúrske a rytierske zvyky,“ povedal pre Bratislavské noviny emeritný profesor Ing. Drahomír Slušný.  

Nový projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach malo vypracovať Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.  Združenie vytvorili firmy Dopravoprojekt v Bratislave a Metroprojekt v Prahe a nakoľko sa stalo víťazom verejného obstarávania, tak s ním Úrad vlády SR vlani už aj podpísal zmluvy. „Týkajú sa komplexnej projektovej dokumentácie na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach a priľahlého areálu, ako aj čeľadníka, historických záhrad parku vrátane všetkých ostatných objektov nachádzajúcich sa v priľahlom areáli a parku. Zmluvy zahŕňajú aj autorský dozor počas samotnej realizácie stavby či výkon inžinierskej činnosti,“  obhajovali ešte minulý rok túto dosť vysokú sumu kompetentní funkcionári ÚV SR. Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR a zámer pokračovať v jeho obnove schválil vládny kabinet v auguste 2012.

(ars, foto: FB BOS, abn)

Páčil sa vám článok?