Okolie Zemníka sa zmení na nepoznanie

9.2.2017
0
Okolie zemníka sa zmení na nepoznanie - vizualizacia1
Páčil sa vám článok?

Ak jazdíte na bicykli po petržalskej hrádzi, určite poznáte Jarovské rameno a hneď za ním Zemník. Keď je vysoká voda, dostať sa k nemu cez zničenú asfaltku je takmer nemožné. Práve túto oblasť čakajú v najbližších rokoch projekty, ktoré ju zmenia na nepoznanie.

Tým prvým je výstavba diaľnice D4 Jarovce-Ivanka sever. Do októbra 2020 tu konzorcium Cintra vybuduje most, ktorým pôjde diaľnica ponad Jarovské rameno, Zemník a následne aj cez Dunaj.

Druhým projektom je vybudovanie Národného centra rýchlostnej kanoistiky a veslovania na Zemníku. Ten má rozpočet 17,3 milióna eur bez DPH a hlavným prispievateľom je ministerstvo školstva. Ak ste v lete na Zemník zavítali, mohli ste vidieť, že prvú z piatich etáp majú už vodáci za sebou. Upravená cestu pozdĺž jazera, niekoľko kontajnerov na lode, tribúna a upravený pozemok v mieste cieľa a pri vode prístup pre nástup lodí. A to najhlavnejšie - natiahnuté dráhy pre deväť lodí. Napokon, minulý rok sa tam už konali prvé preteky. Tento rok budú zmeny ešte výraznejšie.  

„Momentálne čakáme na stavebné povolenie na vybudovanie areálu. Mali by sme ho získať do apríla,“ povedal nám Boris Bergendi, generálny manažér Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky, ktorý riadi aj pracovnú skupinu výstavby centra. Zväz podpísal s podnikom Vodohospodárska výstavba zmluvu na prenájom areálu na 50 rokov za symbolické nájomné euro ročne.

V druhej etape by sa mali vybudovať mosty (áno, riešenie čaká aj počas veľkej vody neprejazdnú prístupovú asfaltku z hrádze) a návoz zeminy na miesto, kde budú stáť budovy a inžinierske siete. V tretej etape príde na rad výstavba ubytovne a lodeníc, v štvrtej hangáru a športovej haly, v piatej piaty most a okružná komunikácia okolo jazera. Najnákladnejšími etapami sú 2. a 3., každá bude stáť okolo 5,5 milióna eur bez DPH.

Vybudovanie areálu však nemá byť plusom len pre športovcov, pre verejnosť bude prínosom vybudovanie rozvetvenej infraštruktúry pre korčuliarov a cyklistov na tomto území. Práve v tejto oblasti chce pomôcť Bratislavský samosprávny kraj. Na podnet poslancov Tatiany Mikušovej a Juraja Kadnára župní poslanci v decembri minulého roka podporili vznik centra a sľúbili, že finančne podporia vybudovanie turisticko-relaxačnej infraštruktúry. „Ak zväz o dotáciu požiada na jar, mal by ju v priebehu roka aj použiť,“ povedala nám Tatiana Mikušová.  

(in, Vizualizácie: SZRKV)

Páčil sa vám článok?