V lokalite Bory začali stavať prvých deväť bytových domov. Desiaty je otázny

26.1.2017
0
V lokalite bory začali stavať prvých deväť bytových domov. desiaty je otázny - bory
Páčil sa vám článok?

Developer stále ráta aj s výstavbou desiateho bytového domu, sčasti zasahujúceho na pozemok, ktorý je predmetom reštitučného nároku.

Prvých deväť bytových domov projektu Bory Bývanie už začali stavať. „S posledným desiatym bytovým domom stále rátame. Ak sa nám nepodarí získať právny vzťah k parcele, ktorá ho zasahuje, projekt upravíme tak, aby zástavba danú parcelu nezasahovala,“ uviedol  hovorca developera, ktorým je Penta Investments, Gabriel Tóth.

Dotknutý pozemok má Penta v spoluvlastníctve s mestskou časťou Bratislava-Lamač. Samosprávu v minulom roku požiadala o predaj jej spoluvlastníckeho podielu. Poslanci mestskej časti najskôr predaj v júni 2016 odsúhlasili, na začiatku augusta však svoje rozhodnutie revidovali a uznesenie o prevode spoluvlastníckeho podielu z júna zrušili. Dôvodom bola žaloba, ktorou sa vlastníctva a reštitučného nároku na pozemok domáha dedička po pôvodnom vlastníkovi pozemku. Mestskú časť zároveň vyzvala, aby sa zdržala akýchkoľvek manipulácií s pozemkom. Developer je presvedčený, že súdny spor je iniciovaný účelovo a na daný pozemok sa reštitučný nárok vzťahovať nemôže. Odvoláva sa pritom na rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu v Bratislave z roku 2005, ktorý dedičke priznal náhradu v podobe iného pozemku, prípadne finančnej kompenzácie.

Proti odpredaju sa postavili aj aktivisti v mestskej časti, ktorí poukazovali na to, že znalcom stanovená cena bola stanovená ako cena za ornú pôdu, hoci sa má v danej lokalite začať výstavba a preto je neprimerane nízka.

Dokončenie prvej etapy Bory Bývanie je naplánované na koniec roka 2018. Priniesť by mala 340 bytov v kategóriách od jednoizbových po štvorizbové. V rámci druhej etapy plánuje investor výstavbu ďalších 287 bytov v deviatich bytových domoch so štyrmi až šiestimi nadzemnými podlažiami. Odhadovaný začiatok výstavby je prvý polrok 2018.

V novej mestskej štvrti Bory sa už aktuálne nachádza aj nákupno-zábavné centrum Bory Mall a viacero veľkých obchodných prevádzok. Penta tam postupne plánuje postaviť nielen byty v niekoľkých rezidenčných etapách, ale aj novú nemocnicu. Dopravná infraštruktúra je už v súčasnosti kompletne vybudovaná, pričom jej súčasťou je aj napojenie na diaľnicu D2.

(TASR, Vizualizácia: Penta Investments)

Páčil sa vám článok?