Nesúhlas s výstavbou komplexu Rínok Rača

12.6.2016
0
Nesúhlas s výstavbou komplexu rínok rača - rinok_raca_vinvin
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Rača ešte začiatkom minulého roku odporučila ministerstvu životného prostredia nesúhlasiť s navrhovanou realizáciou obytného komplexu Rínok Rača a podala proti projektu námietky - viaceré z nich však v záverečnom stanovisku neboli zohľadnené.

Rača preto v máji podala proti Záverečnému stanovisku Ministerstva životného prostredia SR rozklad (odvolanie). „Naša požiadavka znížiť intenzitu využitia územia vzhľadom na charakter existujúcej zástavby a väzby na historické prostredie nebola akceptovaná. Naďalej však na nej trváme,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský, podľa ktorého samospráva nesúhlasí ani so stanoviskom spracovateľa z hľadiska hluku, ani so svetlotechnickým posudkom na existujúce obytné domy v lokalite Plickova. „Žiadame znovu preveriť správnosť uvedených záverov,“ vyhlásil Peter Pilinský.

Mestská časť vyjadrila námietky aj proti výškovej stavbe A1 v juhozápadnej časti územia - podľa vedenia Rače stavba svojimi proporciami nerešpektuje charakter existujúcej výstavby na Ulici Úžiny, vnáša do zástavby neprijateľný kontrast a vytvára pohľadovú bariéru na Malé Karpaty. Starosta Peter Pilinský tiež apeluje na investora riešiť problém miest v školách a škôlkach. „Tiež žiadame riešiť dopravno-kapacitné zaťaženie ciest a križovatiek pre rannú špičku.“

„Bude nutné vybudovať svetelný priechod pre chodcov na križovatke Kadnárova ulica - Sadmelijská ulica ako vyvolanú investíciu investora a navrhnúť opatrenia pre bezpečnosť cyklodopravy v tomto úseku. Je potrebné osadiť aj nové prístrešky na zastávkach mestskej hromadnej dopravy a v maximálnej miere žiadame zabezpečiť opatrenia pred zvýšeným hlukom počas výstavby, ako aj obmedzením času výstavby počas pracovných dní, víkendov a sviatkov,“ dodal starosta.

(em)

Páčil sa vám článok?