Investor predstavil budúcu podobu autobusovej stanice na nivách

20.12.2015
0
Investor predstavil budúcu podobu autobusovej stanice na nivách - stanica_nivy1
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť HB Reavis predstavila novú podobu autobusovej stanice pod názvom Stanica Nivy. Z piatich podlaží budovy novej autobusovej stanice budú dve pod zemou.

Na prvom podzemnom podlaží bude na rozlohe približne 30-tisíc štvorcových metrov samotná stanica, na druhom parkovisko. Tri nadzemné podlažia by mali obsadiť rôzne obchody, služby, občerstvenie, reštaurácie a mestská tržnica.

Súčasťou autobusovej stanice bude viac ako dvetisíc parkovacích miest. Približne polovica z nich bude v suteréne prístupná z podzemného kruhového objazdu a druhá polovica bude na streche s napojením na ulicu Mlynské nivy a na Šagátovu.

Stanica Nivy za ideálnych okolností by mohla budúci rok získať stavebné povolenia a začať s výstavbou. Ešte pred spustením stavebných prác dôjde na území k asanácii objektov, ktorá sa zrejme začne bývalou budovou mestského pohrebníctva Marianum.

Samotná výstavba by mala trvať najmenej tri roky. V ideálnom prípade by najskorší možný termín otvorenia autobusovej stanice mohol byť koniec roka 2019. Pôvodnú autobusovú stanicu nahradí dočasná, ktorá vznikne na Bottovej ulici, v objekte niekdajšieho obchodného centra.

Samostatnou časťou výstavby bude rekonštrukcia priľahlých križovatiek a komunikácií. Zároveň dôjde ku kompletnej výmene všetkých inžinierskych sietí. Ráta sa aj s pridaním autobusových a cyklistických pruhov a s vybudovaním podzemného kruhového objazdu. Ten zabezpečí ľahký prístup do parkovísk autobusovej stanice, ako aj do kancelárskej časti na druhej strane Mlynských nív.

V okolí objektu dôjde k rozsiahlej parkovej úprave existujúcich plôch. Na ostatných okolitých uliciach sa počíta s ďalšími pásmi zelene. Samotný objekt novej stanice ráta s vytvorením zelenej strechy. Momentálne sa preverujú možnosti, ako do konceptu integrovať priestor na aktívne trávenie voľného času. Alternatívami sú street fitnes, bežecká dráha a komunitná záhrada.

(ts)
Vizualizácia: HB REAVIS

Páčil sa vám článok?