Rača nesúhlasí s projektom výstavby v areáli bývalých Vinárskych závodov

29.8.2015
0
Rača nesúhlasí s projektom výstavby v areáli bývalých vinárskych závodov - vin_vin1
Páčil sa vám článok?

Ešte začiatkom roka sa mestská časť Rača v procese EIA vyjadrila k navrhovanej výstavbe obytnej zóny v areáli bývalých Vinárskych závodov na svojom území.

Podala sériu pripomienok, pričom zásadnou bolo zníženie navrhovanej intenzity zástavby. Viaceré pripomienky však neboli akceptované, a preto sa mestská časť znovu obrátila na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a upozornila na nedostatky.

Po získaní Správy o hodnotení od Ministerstva životného prostredia SR vyjadril račiansky starosta nespokojnosť a na ministerstvo adresoval ďalšiu sériu výhrad: „Po prvé, naša požiadavka na zníženie intenzity zástavby/podlažnosti územia nebola akceptovaná. Na vznesenej požiadavke preto trváme,“ vysvetlil starosta Peter Pilinský, podľa ktorého nová zástavba by svojou hmotovo-priestorovou štruktúrou a osadením vytvára neúmerný kontrast.

Pilinský zdôrazňuje nutnosť správneho zasadenia nových štruktúr do už jestvujúceho urbanistického členenia Rače s dôrazom na kapacitu dopravy, infraštruktúry a občianskej vybavenosti. „Výstavba by opticky aj funkčne zdehonestovala veľkosť a význam nášho najkrajšieho kultúrno-spoločenského stánku – Nemeckého kultúrneho domu,“ uvádza príklad, kde by sa nová výstavba postarala o zmenu tváre Rače.

Okrem toho Pilinský upozornil aj na ďalšie nezrovnalosti a neakceptované pripomienky Rače: „Napríklad sa nebrali do úvahy naše pripomienky k zvýšeným nárokom na počty miest pre deti v materských a základných školách, či posúdenie vplyvu zvýšenej dopravy na existujúce komunikácie.“

„Jeden taký projekt, s ktorým sa Rača dodnes vyrovnáva, je práve vo výstavbe. Kolos Radničného námestia sme zdedili po mojom predchodcovi. Neúmerne zaťažuje dopravu, zelené plochy, obyvatelia okolitých bytov prišli o súkromie, pokoj a vzdušnosť. Nechcem, aby sa opakovalo niečo obdobné,“ vystríhal starosta.

Projekt Vin Vin má medzitým nový názov a došlo aj k zmene názvu a sídla spoločnosti. RÍNOK RAČA, s. r. o. V novom - mierne pozmenenom návrhu - plánuje investor postaviť 476 bytov (počet sa nezmenil) s 860 obyvateľmi (pôvodne 879). Výstavba má zároveň priniesť 196 pracovných miest (pôvodne 237) a 835 parkovacích miest (pôvodne 960).

(ra)

Páčil sa vám článok?