Kmotríkove Račany Rosso vyvolávajú stále nevôľu

12.3.2015
0
Kmotríkove račany rosso vyvolávajú stále nevôľu - Racany_Rosso_-_urbanisticka_studia_6
Páčil sa vám článok?

Súčasný projekt výstavby prvej etapy obytného súboru Račany Rosso v bratislavskej mestskej časti Rača je ako celok podľa miestneho poslanca Rače Michala Drotována pre dané územie objemovo nevhodný a jeho vplyvy sú výrazne negatívne. „V predloženej forme nesúhlasím s jeho realizáciou,“ uviedol poslanec.

Žiada preto, aby bol zámer posudzovaný vcelku, a nie po etapách. Trvá aj na vypracovaní nezávislej dopravnej štúdie a hydrogeologického posudku. M. Drotován nesúhlasí s tvrdením, že navrhované riešenie je v súlade s urbanistickou štúdiou a doručenými pripomienkami k nej.

„Developer sa vôbec nezaoberal pripomienkami dotknutej verejnosti a ani mestskej časti, čoho dôkazom sú napríklad informácie, že v ďalšej etape bude projekt napojený na Podbrezovskú ulicu,“ vysvetlil. Táto ulica nie je podľa neho kapacitne vhodná na napojenie obytného súboru Račany Rosso, pretože sa na nej v celej dĺžke nenachádza chodník a výrazne zvýšená doprava by vraj ohrozila obyvateľov penziónu pre dôchodcov.

Miestny poslanec do projektu žiada zapracovať vybudovanie cyklotrasy v rámci vnútorných komunikácií a parkoviska pre bicykle. Požaduje aj vypracovanie hlukovej štúdie a posúdenie potreby miest v materských a základných školách po dokončení projektu. „Daný projekt túto otázku vôbec nerieši a nenavrhuje ani žiadne reálne stavby, ktoré by mali tento problém vyriešiť, napríklad vybudovanie materskej škôlky, ktorá by bola zaradená do siete škôlok,“ tvrdí M. Drotován.

Investor sa k pripomienkam miestneho poslanca pre TASR nevyjadril. Mestská časť Rača vo svojom stanovisku k projektu tiež žiada posudzovať zámer ako celok. Taktiež pokladá za nevyhnutné, aby sa investor podieľal na zvýšení kapacít základnej školy v Rači a na vybudovaní predškolského zariadenia s kapacitou pre predložený projekt.

Rača zároveň žiada, aby investor upravil bilanciu statickej dopravy zo septembra 2014 a aby navrhovanú novú svetelnú križovatku na Púchovskej ulici vybudoval už v rámci prvej etapy výstavby. Mestská časť nesúhlasí ani s terénnymi úpravami z južnej strany objektu. Žiada upraviť výšku niektorých objektov, aby bol zámer v súlade so záväznou časťou územného plánu mesta. „Investor musí preukázať, že stavby sú v súlade s územným plánom. V danej lokalite je možné stavať maximálne trojposchodové bytové domy,“ spresnila pre TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Svoje stanovisko k posudzovaniu vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie mohla do 10. februára na Okresný úrad Bratislava posielať aj verejnosť.

Za projektom je skupina Grafobal Ivana Kmotríka. Navrhovateľ zámeru, spoločnosť Creative, plánuje obytný súbor Račany Rosso začať stavať v septembri 2016 a výstavbu dokončiť o takmer dva roky neskôr. Podľa predloženého zámeru by sa v prvej etape mali vybudovať tri bytové domy so 156 bytmi a podzemnými garážami. Celkovo tu má vzniknúť 218 parkovacích miest.

Projekt sa má realizovať v Rači medzi Púchovskou cestou a vinohradmi ležiacimi na južných úbočiach Malých Karpát. Zo severnej strany je územie ohraničené vinohradmi. Na západnej strane leží obytný súbor Račany Bianco so 168 bytmi, ktorý postavil I. Kmotrík prostredníctvom developerskej firmy Intercom Development, a ulica Pri vinohradoch. Z južnej strany sa nachádza obytný súbor Komisárky. Investor počíta s celkovými nákladmi na výstavbu približne 12 miliónov eur.

V minulosti prebehla proti investičnému zámeru Račany Rosso aj petícia. Svoj nesúhlas vtedy vyjadrilo vyše 1 800 občanov.

©TASR | jak
Vizualizácia: Račany Rosso, s.r.o.

Páčil sa vám článok?