Hollywood pri Jarovciach sa zväčšuje

12.3.2015
0
Hollywood pri jarovciach sa zväčšuje - film-park-jarovce-4
Páčil sa vám článok?

Filmové štúdiá, ktoré majú vyrásť pri Jarovciach, budú väčšie, ako investor pôvodne zamýšľal. Spoločnosť Solid Enterprise plánuje rozšíriť celkovú plochu areálu viac ako štvornásobne trojnásobne a zastavanú plochu takmer dvojnásobne. Menia sa tak aj náklady na výstavbu. Namiesto pôvodne avizovaných 60 miliónov má filmárske mestečko stáť 103 miliónov eur. Vyplýva to zo zmeneného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

„Účelom predkladanej zmeny je vytvorenie komplexnej prevádzky filmovej a televíznej tvorby a s tým súvisiacimi podpornými službami,“ uvádza sa v zámere. Po novom by tak mali štúdiá zaberať územie plochu vyše 276-tisíc m2 (pôvodne 64-tisíc m2), z čoho zastavaná plocha má byť takmer 59-tisíc m2. Výrobná plocha sa má zväčšiť o vyše 150 percent, podlažná plocha pozemných stavieb asi o 40 percent.

Projekt sa po novom volá Film Park Jarovce. Namiesto 283 zamestnancov má mať 320 pracovníkov a zväčší sa aj množstvo parkovacích miet z 355 na 495. Pribudne plocha zelene, vodná plocha s pieskovou plážou, biokoridor a mení sa architektonické a dispozičné riešenie objektov.

„Filmové a televízne štúdia s najnovšími technológiami poskytnú podporu pre tuzemské i zahraničné filmové projekty, kreatívny a zábavný priemysel. Stanú sa najmodernejším filmovým centrom v strednej Európe,“ uvádza sa v zámere.

Výstavba areálu je plánovaná na tri etapy, ktoré tvoria samostatné funkčno-prevádzkové celky. V prvej etape, ktorú chcú začať už tento rok, má vyrásť technologické centrum pre filmovú a televíznu produkciu. Stavať ho plánujú dva roky. V druhej etape sa má po trojročnej výstavbe rozšíriť kapacita centra a pribudne školiace centrum pre audiovizuálnu tvorbu. V tretej etape spoločnosť plánuje vytvoriť kreatívny park, čo má byť priestor pre výrobu exteriérovej filmovej produkcie.

Prvú etapu by chcel investor začať už tento rok. Celý projekt by mal byť dokončený do siedmich rokov.

Solid Enterprise pred dvoma rokmi avizovala, že štúdiá majú zaplatiť zahraniční investori pôsobiaci vo filmovom a IT biznise. V súčasnosti sa spoločnosť k projektu bližšie nevyjadruje. Jej PR manažérka Daniela Stričková to pre TASR odôvodnila šírením nepravdivých informácií o projekte.

© TASR | jak
Vitualizácia: Nextwork

Páčil sa vám článok?