Rozširovanie územia na výstavbu v Čunove zastavila petícia

31.1.2014
0
Rozširovanie územia na výstavbu v čunove zastavila petícia - zastupitelstvo_bratislava
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Čunovo mali pribudnúť ďalšie plochy na výstavbu. V rámci tretej etapy zmien územného plánu sa totiž funkčné využitie niektorých lokalít malo zmeniť z ornej pôdy na málopodlažnú zástavbu. Rozširovanie takéhoto územia v mestskej časti nakoniec zastavila petícia s 3810 podpismi. Bratislavskí poslanci ju vo štvrtok 30. januára 2014 vzali na vedomie a lokality z obstarávania zmien vypustili.

"K dnešnému dňu je v katastri Čunova nezastavaných asi 70 percent pozemkov, ktoré sú podľa platného územného plánu určené na výstavbu," argumentovala v júni minulého roka starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, keď poslanci schvaľovali rozsah zmien a doplnkov v rámci nového územného plánu. Z obstarávania chcela zmeny v Čunove vypustiť, poslanci to však neodobrili.

Na stôl sa zastupiteľstvu problém dostal opäť vo štvrtok 30. januára, a to spolu s petíciou. Signatári v nej tvrdia, že ďalším rozšírením plôch na výstavbu by došlo k neúnosnému nárastu počtu obyvateľov. "Zo súčasných 1080 na štvornásobok jestvujúceho stavu, pričom územný plán mesta stanovil nárast obyvateľov v mestskej časti Čunovo na obdobie 30 rokov na približne 2500," uvádzajú. Starostka zase pripomína, že miestne zastupiteľstvo rozširovanie plôch na zástavbu tiež niekoľkokrát odmietlo. "Dali sme spracovať urbanistickú štúdiu celej mestskej časti a miestne zastupiteľstvo schválilo práve variant, ktorý je v súlade s petíciou," dodala.

Signatári petície upozorňujú, že problémom v mestskej časti je kapacitne nepostačujúca infraštruktúra, absentujúca občianska vybavenosť, nevyhovujúci stav vstupnej komunikácie Petržalská ulica i nevybudovaný diaľničný navádzač. "Takýmto nárastom obyvateľov sa neúnosne zvýši doprava cez pamiatkovú zónu Rusoviec, ktorá je už dnes na hranici únosnosti," dodala za petičný výbor Renáta Čaplová.

Zmeny, ktoré v júni minulého roka schválili bratislavskí poslanci, sa skladali zo štyroch častí. V prvej bolo 19 návrhov, ktoré sa opierajú o urbanistické štúdie a menia funkčné využitie území. V druhej 38 návrhov, ktoré majú verejnoprospešný charakter. Ďalších 115 návrhov v tretej časti rieši technické chyby územného plánu. Posledná časť obsahovala dodatočné návrhy poslancov a mestských častí, ktorí doplnili ďalších 87 zmien.

(TASR)

Páčil sa vám článok?