Vláda podporila projekt Metropolis, obavy z megakasína trvajú

22.1.2014
0
Vláda podporila projekt metropolis, obavy z megakasína trvajú - metropolis3
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda minulý týždeň podporila projekt výstavby viacúčelového komplexu Metropolis v Jarovciach, keď mu dala osvedčenie významnej investície. Investorom je spoločnosť Hervex, a.s., ktorej akcionárom je cyperská spoločnosť Trigranit Holding Limited.

Investičné náklady celého projektu sú odhadnuté na 1,5 miliardy eur. V prvej etape pod názvom Metropolis - I. etapa chce v blízkosti diaľnice vybudovať kongresové centrum, aquapark, hotel, viacúčelovú halu a prevádzky maloobchodu. Náklady majú byť 223 miliónov eur, pričom do konca roka 2018 tu má vzniknúť najmenej 330 nových pracovných miest.

Projekt Metropolis pôvodne počítal s výstavbou megakasína, čo sa stretlo s nesúhlasom samosprávy aj občanov. Investor tvrdí, že od zámeru kasína upustil. Jednoznačnú podporu projektu okrem členov vlády vyjadril aj primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporu Smer-SD) ako aj starosta Jaroviec Peter Škodler (nezávislý). „Z pohľadu Bratislavy je veľmi dôležité, aby sa pri vyhlasovaní významnej investície a následnom konaní rešpektoval územný plán mesta. A toto tá investícia rešpektuje,“ uviedol primátor Ftáčnik.

Pochybnosti o zámere však vyjadril predseda najväčšieho mestského klubu SDKÚ-DS a Most-Híd Ivo Nesrovnal, ktorý upozornil, že investor dnes síce nepočíta s kasínom, ale to sa môže zmeniť v ďalších etapách projektu, prípadne po vstupe iného investora. Poslanec preto žiada primátora, aby podpísali memorandum, kde investor sľúbi, že pri Jarovciach na jeho pozemkoch nikdy nevyrastie megakasíno.

Nesrovnal sa obáva, že čo sa raz začalo ako projekt kasína, tak ako projekt kasína aj skončí. „Materiál, predložený do vlády, hovorí iba príkladne, čo v tom projekte má byť, napríklad aquapark či kongresové centrum. Iné veci tam pokojne môžu byť, len nie sú spomenuté,“ podotýka šéf najsilnejšieho mestského klubu. Preinvestovať stovky miliónov eur a čakať návratnosť z aquaparku či kongresového centra je podľa jeho slov nereálne. „Tie peniaze sa nikdy vrátiť nemôžu. To všetko nahráva indíciám, že tam musí ísť iný projekt, ktorý peniaze prinesie. Buď to budú dotácie, mestské či štátne, alebo nosný projekt, napríklad kasíno,“ upozornil mestský poslanec Nesrovnal. Pripomenul, že investor už v roku 2010 hovoril, že bez kasína projekt nemá zmysel.

Výstavba 1. etapy viacúčelového komplexu Metropolis sa má začať v roku 2015, počíta sa, že potrvá do roku 2018. Priznaním štatútu významnej investície bude stavebným úradom pre projekt Okresný úrad Bratislava, a nie petržalský stavebný úrad.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?