Projektu Metropolis schválila vláda status významnej investície

15.1.2014
0
Projektu metropolis schválila vláda status významnej investície - metropolis1
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda schválila vydanie osvedčenia o významnej investícii pre projekt Metropolis spoločnosti Hervex, a. s., dcérskej firmy investora Trigranit. Plánovaný viacúčelový komplex je situovaný v katastroch mestských častí Jarovce a Petržalka. Umiestnený je na pozemkoch vo vlastníctve žiadateľa, v bezprostrednej blízkosti diaľnice D2.

"Žiadateľ v predloženom podnikateľskom zámere deklaruje, že 1. etapa realizácie investičného zámeru v nominálnej výške 223 miliónov eur je rozložená na obdobie rokov 2014 až 2018," konštatuje vládny materiál predkladaný na rokovanie vládneho kabinetu podpredsedom vlády SR pre investície Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) a ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jánom Počiatkom (Smer-SD).

V priamej súvislosti s investičným zámerom sa má vytvoriť najmenej 330 nových pracovných miest do konca roku 2018. "Predpokladané daňové výnosy z projektu predstavujú približne 10 miliónov eur ročne."

"Predložený projekt Metropolis spĺňa definičné znaky významnej investície, cieľom ktorej je vybudovanie mestskej a súčasne nadregionálnej destinácie cestovného ruchu zásadne zvyšujúcej počet návštevníkov Bratislavy," tvrdí vládny materiál.

Schválenie statusu významnej investície pre Metropolis potvrdil aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). "Materiál obsahuje náležitosti investície a v náležitostiach investície kasíno nie je. V tom, čo schválila vláda, vylučujem, že kasíno by mohol v budúcnosti investor dostavať. Inak by bolo osvedčenie neplatné," zdôraznil.

Hervex, a.s., bola do Obchodného registra SR zapísaná 30. septembra 2005. Predmetom jej činnosti je najmä prenájom nehnuteľností s poskytovaním doplnkových služieb. Základné imanie firmy predstavuje 33.193,9 eura. Jej akcionárom je cyperská spoločnosť Trigranit Holding Limited.

Projekt Metropolis považuje mesto Bratislava na jednej strane za veľmi dôležitý, na druhej strane za veľmi citlivý, pretože v minulosti súčasťou projektu bola otázka kasína, ku ktorej mesto zaujalo jednoznačne odmietavé stanovisko. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády bratislavský primátor Milan Ftáčnik v reakcii na schválenie osvedčenia o významnej investícii pre 1. etapu projektu Metropolis spoločnosti Hervex, a. s., dcérskej firmy investora TriGranit. Primátor zároveň informoval, že prišiel na rokovanie vlády tlmočiť, že z pohľadu Bratislavy je veľmi dôležité, aby sa pri vyhlasovaní významnej investície a následnom konaní rešpektoval územný plán mesta. "A toto tá investícia rešpektuje," poznamenal Ftáčnik.

"Rozhodnutie vlády vítame. Je pre nás potvrdením vnímania, že významné investície prinášajúce silnú podporu pre ekonomický rast a veľké množstvo pracovných miest a už nemusia smerovať iba do priemyslu a automobilovej výroby," vyhlásil predseda predstavenstva spoločnosti TriGranit Gábor Zászlós v reakcii na priznanie statusu významnej investície pre Metropolis zo strany vlády. Projekt Metropolis je podľa neho najvyššou investíciou do sektora služieb a cestovného ruchu na Slovensku. Projekt ponúka podľa Zászlósa aj východisko z kritizovanej závislosti krajiny na automobilovom priemysle, zároveň prispeje k ozdraveniu štruktúry ekonomiky.

Starosta mestskej časti Bratislava – Jarovce Pavel Škodler vníma dnešné rozhodnutie vlády o vydaní osvedčenia o významnej investícii pre projekt Metropolis pozitívne. Pre Jarovce bude mať podľa Škodlera tento projekt jednoznačne prínos. "Keďže sa v rámci projektu podľa ubezpečenia investora, s ktorým som hovoril, už nehovorí o kasíne, nemám voči tomuto projektu námietky," povedal Škodler. Komplex, v rámci ktorého sa má postaviť kongresové centrum, viacúčelová hala i akvapark, bude mať pre Jarovce podľa starostu viacero benefitov. "Jednak to našu mestskú časť, ako aj samotnú Bratislavu, zviditeľní, pribudnú pracovné miesta a bude to mať prínos aj v rámci daní z nehnuteľností," vysvetlil. Starosta Jaroviec sa v prípade neustále spomínaných obáv z možných "skrytých" úmyslov postaviť v rámci projektu predsa len aj kasíno spolieha na územný plán mesta. "Podľa toho súčasného tam žiadne kasíno nemôže byť, ak by malo vzniknúť, musel by sa meniť územný plán mesta, čo by si vyžadovalo súhlas mestských poslancov i kladné vyjadrenie mestskej časti," pripomenul Škodler.

(TASR)

Páčil sa vám článok?