Lamačskí poslanci zamietli výstavbu čerpacej stanice

13.11.2013
0
Páčil sa vám článok?

Lamačskí poslanci na stredajšom mimoriadnom rokovaní miestneho zastupiteľstva prijali uznesenie, v ktorom odmietli výstavbu stavbu čerpacej stanice na Lamačskej ceste. Reagovali tak na plány investora, ktorý na túto investičnú činnosť dostal súhlas magistrátu.

Proti zámeru, ktorý potvrdil riaditeľ spoločnosti GAS product & services Ján Škrdla, sa zdvihla vlna odporu obyvateľov. Tí dokonca spísali proti výstavbe čerpacej stanice petíciu. Ako informovala organizátorka petičnej akcie Katarína Boskovičová, má už 647 podpisov.

Lamačskí poslanci sa dnes stotožnili s petíciou a odmietli výstavbu akejkoľvek novej čerpacej stanice v tejto mestskej časti. Zároveň zaviazali starostu Petra Šramka, aby o tomto uznesení informoval spoločnosť plánujúcu výstavbu i magistrát hlavného mesta. Čerpacia stanica mala byť postavená na pozemku, ktorý má Lamač zverený od hlavného mesta.

Pôvodne malo mimoriadne miestne zastupiteľstvo o tejto téme rokovať vo štvrtok 7. novembra. O zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva na tento dátum požiadali poslanci za stranu Smer-SD a Most-Híd na základe žiadosti občanov. Starosta Peter Šramko (KDH) však termín zasadnutia preložil nadnes. Ako dôvod uviedol obavu, že verejné zastupiteľstvo by mohlo porušiť volebné moratórium pred voľbami do orgánov samosprávnych krajov.

Plánová výstavba čerpacej stanice vyvolala konfrontáciu medzi väčšinou poslancov zastupiteľstva a starostom Šramkom už koncom októbra. Poslanci starostu obvinili, že úrad v predchádzajúcom období nevyjadril jednoznačný nesúhlas s výstavbou. "Napriek tomu, že pumpa mala vzniknúť na mieste, ktorá je v ochrannom pásme železničnej trate, kde nie je kanalizácia, a navyše je prenajaté inej spoločnosti ako investorovi, pričom na základe zmluvy s nájomcom možno na tomto pozemku postaviť iba 'showroom' predajcu automobilov," uviedla lamačská poslankyňa Gabriela Bizoňová. Starosta Peter Šramko sa bránil tým, že zámer výstavby iba prerokovala stavebná komisia, ktorá ho pripomienkovala. "Žiadne stanovisko mestská časť nevydávala, vo veci sa nekonalo," uviedol Šramko pre TASR. Zdôraznil, že on osobne je proti výstavbe čerpacej stanice v danej lokalite.

Magistrát hlavného mesta vydal na investičnú činnosť, ktorá sa týka čerpacej stanice, kladné stanovisko. "Bolo to 17. septembra," uviedol hovorca mesta Stano Ščepán. Podľa riaditeľa spoločnosti GAS product & services Jána Škrdlu napriek záujmu o výstavbu pumpy, spoločnosť nepožiadala mestskú časť o územné konanie a stavebné povolenie. "Nie je nakreslený ani projekt pre územné rozhodnutie, ani projekt pre stavebné povolenie," uviedol Škrdla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?